субота, 25. септембар 2010.

IDA – lako preuzimanje sa Interneta

IDA
Obično korisnici pri preuzimanju datoteka iz Interneta, samo jednostavno kliknu na vezu i čekaju da se preuzimanje završi. U tom slučaju preuzimanje se obavlja pomoću pregledača i ako dođe do prekida preuzimanja, onda preuzimanje mora ponovo početi iz početka.

Ako se radi o maloj datoteci, onda tu nema mnogo gubljenja vremena, ali, ako je reč o velikoj datoteci (npr. 100Mb i više), onda takve datoteke treba preuzimati pomoću posebnih programa – menadžera preuzimanja, pogotovu ako nemate stabilnu brzinu povezivanja na Internet ili ako brzina nije velika.

Takvih programa ima mnogo. Jedan od najboljih je Internet Download Accelerator i postoji na srpskom. Program je predviđen za brzo preuzimanje i omogućuje da se nastavi preuzimanje posle prekida povezivanja na Internet.

Program besplatno možete preuzeti sa sajta programa  http://www.westbyte.com.
Posle instalacije programa, njegova ikona se pojavljuje pri dnu prozora, sa desne strane, na liniji gde je oblast obaveštavanja u vašem računaru, pored časovnika.

Posle instaliranja i pokretanja, videćete glavni prozor programa (program pri pokretanju sam ponudi jezik prema zemlji u kojoj je vaš računar, a ako tada ne podesite jezik, idite na kartici View > Language i izaberite Serbian.
Sučelje programa je veoma jednostavno. Posle pokretanja programa, otvoriće se ovakav prozor:

paneli


U tom prozoru postoje 3 bloka:
1. Panel sa kategorijama datoteka koje ste preuzeli (preuzimate)
2. Panel za upravljanje
3. Okno sa spiskom preuzimanja
Da bi počeli preuzimanje neke datoteke, treba da dodate adresu odakle će se preuzimanje vršiti. Kliknuvši na dugme Add (Dodati), možete ručno da upišete (zalepite) adresu. Postoji i jednostavniji način da počnete preuzimanje. 
Ako je program DownloadAccelerator aktivan, kada kliknete na link za preuzimanje neke datoteke, automatski će se pojaviti prozor Dodaj URL:
prozor


U tom prozoru već će biti ukazana adresa linka za preuzimanje (1), biće predloženo mesto gde će se sačuvati datoteka (2) (pritiskom na dugme Promeni, vi možete da odredite drugo mesto). Na dnu prozora je prostor za Opis (komentar) - u njemu možete upisati šta je ta datoteka (ponekad je ime preuzete datoteke potpuno nerazumljivo).
Na kraju, pritisnite na dugme: Pokreni i datoteka će odmah početi da se preuzima. Ako pritisnete na „Preuzmi kasnije“, veza za preuzimanje će se dodati u program, ali samo preuzimanje će stajati na pauzi.
Možete da ostvarite bilo koji broj preuzimanja istovremeno. Deo može biti aktivan, a deo na pauzi. Možete upravljati svima zajedno ili svakim pojedinačno:
Preuzimajući datoteke pomoću IDA, u bilo kom trenutku možete pritisnuti dugme Pauza ili potpuno izaći iz programa i isključiti računar. Pri sledećem uključenju imaćete mogućnost da produžite preuzimanje sa onog mesta, na kome ste preuzimanje prekinuli.
Nećete više imati problem sa preuzimanjem datoteka iz Interneta, nećete izgubiti važne informacije i uštedećete svoje vreme i nerve.
.

2 коментара :

zerro75@yahoo.com је рекао...

Dobar opis programa za koji sam ja radio prevod na Srpskom...

Snelle је рекао...

Hvala ti za prevod:)

Постави коментар