недеља, 5. децембар 2010.

Gadžet: Vidžet čitalaca za Blogspot

Postoji specijalni vidžet, koji prikazuje spisak vaših čitalaca. On ima dvojni efekat: čitaoci mogu da iskažu svoj pozitivan odnos ka projektu, pridruživši se krugu stalnih čitalaca, i takođe, za sve čitaoce, koji se vide u bloku, postoji link na njihove projekte. Ispada da je to obostrana korist.
.
КAKO DODATI VIDŽET ČITAOCI U BLOG?


Postupak je prost: Idite u Дизајн – Eлементи странице i kliknite na Додај гаџет. Zatim, u spisku izaberite: Читаоци:
Pri stvaranju možete postaviti sopstveno zaglavlje za vidžet:
Kliknete Сачувај i dobićete poseban blok Читаоци u svom blogu:


U tom bloku videćete linkove za upravljanje. U zavisnosti od tekućeg stanja, biće dostupne različite funkcije. Na primer, ako vi niste stalni čitalac određenog bloga, biće vam predloženo da to postanete: dugme Прати ili veza Пријавите се. Ako ste vi autor bloga, onda u vam je dostupna veza za upravljanje spiskom čitalaca.




Тakođe, upravljanje spiskom dostupno je na Koнтролној табли:
Kad se posetioci prijave u spisak čitalaca vašeg bloga preko Google povezivanja, onda dobijaju ažuriranja vaših postova u svojoj Blogger kontrolnoj tabli. Ova pomalo podseća na RSS, samo što u ovom slučaju nisu potrebni nikakvi programi za prijem i čitanje novih postova – postovi su čitaocima dostupni direktno na njihovoj Контролној табли u  Листи за читање, gde sa desne strane postoji klizač i čitaoci mogu pogledati sve nove postove u blogovima koje prate:
Ako ste vlasnik bloga, možete blokirati bilo koga od čitalaca. Na taj način ćete ga udaljiti iz spiska i njegova slika se više neće videti. Ali, pošto je vaš blog opštedostupan, on može produžiti da dobija saopštenja o obnavljanju i da piše komentare.


КAKO POSTATI ČITALAC?


Čitaoci bloga imaju mogućnost da saopšte autoru da posećuju i čitaju njegov blog. Takođe, čitaoci imaju mogućnost da prate preko svoje Kонтролне табле obnavljanja u svim blogovima, u kojima su oni čitaoci.


Najjednostavniji način da se postane čitalac – posetiti blog i pronaći vidžet Читаоци. Kliknuti na vezu Прати ( Пријавите се). 


Otvoriće se isplivavajući prozor u kome se prijavljujete na vaš Google nalog. Imaćete mogućnost da se prijavite za javno ili privatno (anonimno) praćenje. U prvom slučaju, za vidžet će se koristiti fotka (avatar) iz vašeg profila zajedno sa vezom na njega. U drugom – ništa se neće desiti, mada ćete vi dobijati obnavljanja iz tog bloga. 


Drugi način da postanete čitalac nekog bloga – to je, da taj blog dodate na vašoj Контролној табли u Листу за читање. Pod spiskom u toj listi, postoji dugme Додај. Kad kliknete na dugme,  otvoriće se prozor u koji treba da upišete url adresu bloga, a takođe, možete da ga uvezete iz Google Reader-a:




.

0 коментара :

Постави коментар