понедељак, 31. јануар 2011.

Narezivanje diskova u XP


disk
Ovaj članak verovatno ne bi ugledao svetlost dana, da nije bilo moje poznanice Mire. Hvala Miro! Molila sam je da mi nareže neki materijal, a ona mi je odgovorila da nema Nero!?

Istina je da se kod nas najčešće koristi Nero za narezivanje diskova. Međutim, u WindowsXP to se može uraditi i bez specijalnih programa.
.
Ubacite CD (DVD). Posle toga, nađite datoteke koje želite da narežete na taj disk. Označite ih i kopirajte (ili ih prosto prevucite) u direktorijum, koji označava vaš CD ili DVD (u direktorijumu MyComputer):
CD/DVD
Posle kopiranja, u tom direktorijumu ćete videti nešto bleđe datoteke i direktorijume, i sve će imati male strelice u donjem delu:
strelice
Datoteke ste stavili u specijalni direktorijum i na taj način, spremili ste ih za narazivanje na CD (DVD). Sa leve strane, u tom prozoru, videćete dva  zadatka, koje možete da uradite sa pripremljenim datotekama:
zadaci
Ako ne vidite te opcije, možete kliknuti desnim tasterom miša bilo gde u tom direktorijumu:
opcije
Prva opcija je za narezivanje diska, a druga opcija za uklanjanje privremenih datoteka iz direktorijuma i odustajanje od narezivanja.
Kad izaberete prvu opciju – za narezivanje - pojaviće se prozor Čarobnjaka narezivanja, u kome treba da kliknete na dugme Next, a zatim sačekate da se narezivanje završi:
čarobnjak
Ponekad se desi da se pojavi prozor u kome piše da je disk već pun, ili da disk ne odgovara. Ako znate da to nije tačno, pokušajte da otklonite problem, tako što ćete promeniti brzinu narezivanja. To možete uraditi ovako: kliknite na ikonu, koja prikazuje vaš disk (u direktorijumu MyComputer) desnim mišem i u padajućem meniju izaberete opciju Properties:
properties
U sledećem prozoru, na kartici Recording, možete da promenite brzinu, a po želji uradite i druge promene:
brzina

Na sve diskove, koji su narezani na ovakav način (pomoću WindowsXP), može se kasnije još nešto dorezivati (ako ima mesta).
.

0 коментара :

Постави коментар