недеља, 20. март 2011.

Sve informacije na jednom mestu


Sve informacije na jednom mestu
Licorize je servis koji vam omogućuje da objedinite kanale informacija iz različitih veb-servisa i dodataka u jedan, u tzv. „stripove“ (engl. strip - traka).

Svakodnevno dobijamo veliki broj informacija iz raznih izvora. Neke od tih informacija odmah čitamo, a neke ostavljamo za kasnije, tj. pravimo obeleživače. Njih pravimo u svojim omiljenim pregledačima, zatim u Evernote, u Deliciouz, u raznim elektronskim blokovima, od izabranih tvitova u Twitter, od članaka u RSS, od članaka za kasnije čitanje u Instapaper ili Read It Later, od datoteka u Dropbox, itd.
.
Praveći te obeleživače, nadamo se da ćemo nakada kasnije imati vremena da to pročitamo. Ali, često to ne uspevamo, a što više vreme prolazi, sve slabije se snalazimo u toj gomili. Sve te informacije, mogu se importovati u Licorize.
.
Pomoću Licorize tim informacijama se može upravljati i one se mogu lepo sortirati. Sortiranje se može vršiti po: tipovima podataka, oznakama, projektima. Servis upravlja informacijama u stilu GTD (Getting Things Done – David Allen):
.
Sve informacije na jednom mestu

  • 1) DOLAZNI MATERIJAL - prva etapa je prikupljanje članaka: u toku dana prikupljate materijale na jedno mesto
  • 2) ŠTA JE TO? - sortiranje: npr. jednom nedeljno materijale sortirate; u Licorize postoji Weekly review (nedeljni pregled) – deo u kome možete brzo pregledati materijale koji su skupljeni za nedelju dana i prisvojiti im tip, oznake, prejekte, a zatim odrediti i tip informaciji: zadatak, zabeleška, ideja,...
  • 3) ŠTA SE SA TIM MOŽE URADITI?“ – imate 3 varijante: 1-udaljiti, staviti u korpu; 2-odložiti za kasnije (prisvojiti mu oznaku somedayMaybe); poslati u arhivu (prisvojiti Archive)
  • 4) KOJA JE SLEDEĆA RADNJA? – ako je dolazni mateirjal vredan i zahteva neku akciju, postavljate pitanje „Koja je sledeća radnja?“
  • 5) DA LI ĆE TO ODUZETI MANJE OD 2-3 MINUTA? - radnju, koja zahteva svega nekoliko minuta, bolje je:
  • 6) URADITI TO ODMAH! – jer će se, inače, takvi zadaci skupljati i na kraju od njih neće biti ništa

Ako za radnju treba više vremena, onda se ona može odložiti na konkretni datum ili joj se može prisvojiti oznaka ASAP (As soon as possible — uraditi što pre).

Besplatni nalog vam daje velike mogućnosti. Ali postoje i platni nalozi, koji daju mogućnosti grupi: objedinjavanje stripova u projekte, zajednički rad sa drugim ljudima, tako da neku radnju možete prebaciti kolegi, stvaranje javnih online žurnala na bazi vaših prikupljenih materijala (platni nalozi su 5$ mesečno ili 49$ godišnje, a navedene su i mogućnosti za dobijanje popusta).
.
.

0 коментара :

Постави коментар