уторак, 23. август 2011.

Pretraga slika na Internetu

Da li vam se dešava da napišete članak, a da onda ne možete lako da izaberete odgovarajuće slike uz njega? Ili da pripremate neku prezentaciju, a nikako da pronađete slike koje ste u svojoj glavi zamislili? Verujem da se to većini dešava. Vi tačno znate kakvu bi sliku postavili, ali ona se nikako ne pojavljuje na vaše upite, i više nemate ideju kakav upit da napišete. Google Images tvrdoglavo odbija da prikaže sliku koju vi želite.
U takvim slučajevima mogu pomoći drugi servisi:

google swirl
Google image swirl: servis Google koji je još u fazi razrade, ali već ga možete efikasno koristiti. U njemu pretraga ide od opšte tematike ka konkretnoj. Ako npr. upište upit „majmun“, dobićete nekoliko tema sa majmunom. Izaberete onu koja vam najviše odgovara, npr. vama treba „majmun na drvetu“ i dalje pretražujete samo slike te tematike.
yandex
YandexImages: ruski pretraživač Yandex ima ogroman broj slika, a pretraga je mnogo lakša nego u Google i mogu se izabrati određeni kriterijumi pretrage, a postoji i vizuelna pretraga. Jedino što je, za efikasno korišćenje servisa potrebno da upit unesete na ruskom, ali uz sve silne prevodioce, koji danas na Internetu postoje, to ne bi trebalo da bude nikakav problem.
.
Compfight: servis koji će prikazati lepe slike na vaše upite (bez reklama i sl.), ali morate upit pisati na engleskom. Opet, možete se pomoći Internet prevodiocem.
.
TinEye: je servis pomoću koga možete, prema maloj slici koju imate, da nađete veliku sliku. Na glavnoj stranici servisa učitavate iz svog kompjutera svoju malu sliku ili postavljate vezu na sliku i kliknete na dugme Search. Kad se slike pojave, sa leve strane u kriterijumima pretrage birate Biggest Image i dobićete veliku sliku, ako takva postoji na Internetu ili ako kliknete na Most Changed dobićete izmenjenu sliku.
Postoji i dodatak za Chrome, pa vam ove mogućnosti uvek mogu biti pri ruci.
.
Multicolr Search Lab: servis koji će vam prikazati slike sa zadatim bojama. 
Npr. želite da slika sadrži pretežno žutu i crvenu boju. Dovoljno je da jednostavno izaberete žutu, a zatim i crvenu boju i pojaviće se takve slike, koje postoje na Flickr, a na njemu postoji veliki broj kvalitetnih slika.
.
O još dva servisa za besplatne slike pisala sam u člancima: Besplatne fotografije: Creative Commons Search i Besplatne fotografije: Morguefile
.
Na Internetu postoji ogroman broj slika i lako ćete pronaći one koje želite, ako za to koristite prave alatke. Nadam se da će vam navedeni servisi u tome pomoći.


.

0 коментара :

Постави коментар