понедељак, 2. јул 2012.

Оptimizacija: прилагођена трајна веза



Blogger је исправио још један детаљ и додао прилагођавање трајне везе

То је веома битно за блогове на ћирилици. До сада није постојала прилагођена веза, па су се блогери сналазили. Било је потребно написати наслов латиницом, објавити чланак, а онда се вратити поново у уређивач, написати наслов на ћирилици и поново објавити. 

И то и није био неки страшан проблем, у случају да чланак објављујете одмах после писања, али, ако користите одложено објављивање, онда то јесте проблем. Сада, помоћу нове опције, и ћирилични блогови могу потпуно да користе функцију „Закажи“ и подесе датум и време објављивања новог поста.

Трајна веза је нова опција, која се налази у уређивачу, у десној, бочној колони. Рад са њом је једноставан. При писању поста ћирилицом, и наслов треба да напишете ћирилицом. Затим, у десној бочној колони изаберете Трајна веза. Ту постоје две опције: аутоматски URL и аутоматски URL и прилагођени URL. Изаберите другу опцију - прилагођени URL:

latinični-naziv

Отвориће се поље, у које треба да напишете наслов вашег поста латиницом. При томе, пишите енглеском латиницом, без наших латиничних слова: č, ć, ž,... У наслову нису дозвољени размаци, већ између речи обавезно ставите цртице:

naslov-sa-crticama

Пошто Google прихвата до 70 знакова у адреси, можете у адреси написати и кључне речи из вашег поста. При томе, имајте на уму, да и претраживачи и читаоци воле јасне адресе.
.

2 коментара :

Jaka Šifra је рекао...

Super je ova nova opcija.....bitno je za SEO, jer nekada ovaj automatski URL nije dobar.

Isto tako, korisno je kada npr. pišem nekoliko tekstova unapred...pa u nekom postu koji će izaći za mesec dana trebam da linkujem post koji izlazi za nedelju dana....ovako znam kako će izgledati taj URL i pre nego što se objavi.

Snelle је рекао...

Da, Blogger je u toku prethodne dve-tri godine mnoge stvari pomerio napred i olakšao: počevši od toga da je omogućio lake izmene i prilagođavanja šablona, pa sve do olakšanih radnji, vezanih za SEO.

Nadam se da se neće zaustaviti i da nas u budućnosti čeka još mnogo dobrih i naprednih stvari.

Постави коментар