понедељак, 24. децембар 2012.

Zaradite preko fotobanaka


zarada
Na Internetu se novac može zaraditi i putem prodaje fotografija. Prodaja se odvija preko fotografskih stok agencija, tj. preko fotobanaka. Ne znam da li od toga možete živeti, ali sigurno možete zaraditi nešto novca. U svakom slučaju, ako imate sklonosti ka fotografiji, vredi da pokušate, jer je to dobra varijanta za dodatnu zaradu i rad od kuće.

Fotobanke su kompanije (agencije), koje čuvaju i prodaju fotografije. Na tom tržištu, najaktivnije su agencije, koje se rade po sistemu „micro stock“, tj. koje rade sa niskim cenama fotografija. Cene su, najčešće, oko 1$ po fotografiji. Naravno, fotobanke se trude da kvalitet fotografija, u njihovoj arhivi, bude visok, ali zbog niske cene, jasno je da im je važniji kvantitet, a to daje šansu fotografima-amaterima da prodaju svoje fotografije. Sve velike fotobanke imaju odlično razvijenu reklamnu mrežu i veliki broj kupaca. Na njihovim sajtovima su napredni sistemi za pretragu i ako ste, uz vašu fotografiju, napisali dobre ključne reči, vrlo je verovatno da će ih kupci, pri pretrazi, videti.


dodatna zarada

Uključivanje u biznis sa fotografijama ima svoju dinamiku i pravila. Npr. da bi vaše fotografije bile odgovarajućeg kvaliteta, potrebno je da imate solidan fotoaparat, računar i brzu internet konekciju, da biste lakše učitavali fotografije. Kao i za svaki posao i za uključivanje u ovaj, morate biti punoletni.

Sledeći korak je prijava u fotobanke i slanje fotografija. Zarađujete procenat od svake prodaje vaših fotografija (jedna fotografija može biti prodata velikom broju kupaca). Neki sajtovi će vam plaćati naknadu svaki put kada je fotografija kupljena ili kada je kupljena licenca za njeno privremeno korišćenje, a neki će vam plaćati procenat od ukupnog prihoda, koji ste imali u dotičnom mesecu.

Evo nekoliko osnovnih pravila za slanje fotografija:
  • Fotografije možete slati na sve sajtove, koji se bave prodajom fotografija i na taj način ih ponuditi veoma širokom auditorijumu. 
  • Poželjno je da svoje fotografije raspodelite u što više kategorija; npr. fotografiju na kojoj se vidi plaža sa kupačima i reka, možete klasifikovati kao: leto, odmor, plaža, reka,...
  • Važno je da posvetite dužnu pažnju biranju ključnih reči, koje opisuju vaše fotografije, da bi one bile prikazane u pretrazi. 
  • Ako se na fotografiji nalazi neka osoba ili firma, morate dobiti dozvolu za objavljivanje fotografije, tj morate priložiti formular s odobrenjem modela (Model Release Form); formulare ćete lako naći na Internetu, kao i na stranicama fotobanaka; takođe, možete iskoristiti neki od grafičkih uređivača i ukloniti oznake firme (npr. znak Nike na patikama), pre slanja fotografija.
  • Fotografije, uglavnom, treba da se šalju u JPEG formatu s minimalnom kompresijom 
  • Fotobanke, uglavnom, zahtevaju da pošaljete fotografije u njihovim originalnim rezolucijama, zato, ne menjajte veličine fotografija.

Na srpskom jeziku postoji veliki broj članaka, čija je tema prodaja fotografija preko fotobanaka (stok agencija) i koji će vam značajno pomoći, ako odlučite da krenete u tu vrstu biznisa. 

Videla sam neke naše fotografe u stok agencijama na engleskom jeziku, ali ne i u fotobankama na drugim jezicima. Mnoge stock agencije postoje i na drugim, velikim jezicima i možete ih koristiti i ako ne govorite engleski. Ovde ću navesti dve ruske i nekoliko internacionalnih fotobanaka, koje postoje na ruskom jeziku, a takođe, i jednu na srpskom.

lori
Fotobanka Lori okuplja profesionalne fotografe i ljubitelje fotografije. Servis nudi nekoliko licenci za kupovinu fotografija/prava korišćenja fotografija. Autori dobijaju izveštaj o svakoj prodaji. 
Fotobanka Lori sarađuje sa mnogim fotografima, koji šalju svoje fotografije, ali, takođe, i snimaju fotografije po narudžbini. Tj. ako ste kupac i želite neku posebnu fotografiju, koju ne možete da pronađete u arhivi, možete naručiti njeno snimanje.

Fotobanka Lori poziva nove autore da se pridruže. Da bi počeli saradnju sa Lori, dovoljno je da se registrujete i počnete da šaljete fotografije...

Detaljno o uslovima rada, možete pročitati u odeljku Информация для авторов.

Lori prodaje fotograifje velikim izdavačkim kućama i reklamnim agencijama. 
Ako ste klijent, osim fotografija, od Lori možete kupiti i čitavu reklamu, kako onu, sastavljenu iz fotografija, tako i reklamne filmove. Detaljnije o tome možete pogledati u odeljku  Фотопродакшн.

legion media
Legion-Media kupcima predstavlja, osim svojih, i mnogo međunarodnih kolekcija. Njihovi klijenti su velike izdavačke kuće, media grupe i reklamne agencije.

Legion-Media je otvorena za saradnju sa fotografima iz celog sveta. Prihvataju fotografije na sve teme, isključivo sa svetskim pravima, uz pravilno popunjen opis i u formatu jpg. Minimalna veličina fotografija je 3543 px po široj strani. Njihov poziv za saradnju možete pogledati na stranici Фотографам.

Evo još nekoliko poznatih internacionalnih fotobanaka, koje su na više jezika, među kojima je i ruski: 






Internet trgovina, koja ima i fotobanku na srpskom:


Iskoristite zimsko vreme i zatvorenost u kući da pregledate fotografije u svom računaru i pokušajte, na njima, nešto da zaradite.
.

2 коментара :

Александар Јовановић је рекао...

За видео ?
Пре свега ме интересују руске агенције.
Хвала.

Snelle је рекао...

И други пут:)

Постави коментар