субота, 16. март 2013.

Снимање видеа са екрана – Screen Recorder


бесплатно
Укључивањем већег броја чула лакше и брже се учи. Због тога, велику  популарност имају аудио-видео лекције и постоји велики број програма, помоћу којих се оне могу направити. Компанија Apowersoft је направила изванредан, једноставан, бесплатан програм за снимање екранског видеа у две варијанте: програм Screen Recorder и веб сервис Online Screen Recorder.

ПРОГРАМ Screen Recorder 
Преузимате га и инсталирате у свој рачунар, као и сваки други програм. Помоћу програма Screen Recorder лако можете снимати видео и аудио са вашег рачунара и сачувати их у одговарајућој датотеци. Програм подржава и снимање преко прикључене веб камере, има флексибилна подешавања параметара излазне датотеке, могу се користити пречице, као и уређивање снимака екрана.

+Иван Старчевић је урадио превод на српски. Превод преузмите ОВДЕ. Кад распакујете архиву, видећете две датотеке. Обе датотеке убаците у фасциклу: Рачунар – диск С – Program Files – Apowersoft - Apowersoft Free Screen Recorder – Lang.

Кад покренете програм, видећете овакав, сажет прозор. Можете га ширити развлачењем помоћу двојне стрелице, која ће се појавити кад показивач миша наведете у доњи десни угао, и можете одмах, преко дугмета Open Folder, изабрати фасциклу (Output), у коју ћете смештати своје снимке:

Screen Recorder

Затим, кликните на малу стрелицу, на картици Tools, изаберите опцију Language, а затим Serbian:

serbian

На врху прозора се налази неколико картица:

„Снимај“ – је дугме за почетак (Старт) снимања, али одговара и за избор области снимања, као и за избор протока (нпр. можете ограничити снимање само на снимање звука). На слици испод је изабрана Област миша 640х480, што је стандардна величина за снимке на YouTube:

снимај

„Усликај екран“ – кликом на ово дугме, започињете снимање екрана. Подржана су три главна режима: снимање одређене области, активног прозора и целог екрана. Такође, ту је и могућност да сакријете или приказујете курсор миша.

усликај екран

„Аудио улаз“ – преко ове опције можете да изаберете извор звука, нпр. микрофон:

аудио улаз

„Алатке“ – картица преко које имате доступ подешавањима. Изаберите опцију Могућности и отвориће се нови прозор:

алатке

У новом прозору можете да мењате комбинације пречица, одређујете величину међумеморије, подесите неке од параметара звука, инсталирате кодеке, задате брзину снимања, анимацију бојама за типке миша,...

параметри

УРЕЂИВАЊЕ СНИМАКА ЕКРАНА

Кликом на дугме „Усликај екран“, започећете снимање неке области на екрану. Нпр. ја сам отворила једну симпатичну слику и изабрала да њу снимим на екрану:

уређивање снимака екрана

При снимању, можете уређивати снимак: цртати по њему, писати, додавати стрелице, фигуре, користити неке ефекте (контраст, текстура, инверзија боја,...).
Обрађену слику можете сачувати преко дугмета „сачувај као“ у неком од доступних формата: png, jpg (jpeg), tiff, gif i bmp

МАНИПУЛАЦИЈЕ ПРИ СНИМАЊУ ВИДЕА

За чување видеа се користи формат wmv. У процесу снимања, можете врштити неке манипулације: цртање, додавање текстуалних порука, фигура и стрелица.

манипулације

Снимљени видео је доброг квалитета и одлично се може сажети.

ВЕБ-СЕРВИС Free Online Screen Recorder
Сервис има исто сучеље као и програм, на енглеском је и користи се кроз прегледач. За његов рад је потребно покретање Java-аплета.

Free Online Screen Recorder

На страници сервиса ћете видети дугме „Start Recording“. Кад кликнете на њега, искочиће саопштење с предлогом да покренете Java-аплет. Обратите пажњу да, саглашавајући се са условима примене Java-аплета, омогућујете му приступ неким функцијама вашег система. Кад прихватите услове, отвориће се прозор, који је исти и са истим функцијама као и прозор програма Screen Recorder, који је изнад описан.

Да ли користите неки од програма за снимање видеа са екрана? Који?
.

0 коментара :

Постави коментар