недеља, 1. јун 2014.

DAEMON Tools Lite и виртуелни дискови

DAEMON Tools Lite
DAEMON Tools Lite је бесплатни програм за прављење виртуелних дискова и рад са њима, односно, он симулира cd/dvd уређаје. Програм постоји на српском језику. Нпр., такав програм вам је неопходан ако преузимате игрице или инсталационе датотеке са торента, које после преузимања не можете да инсталирате или покренете без диска.

Виртуелни диск или одраз диска је датотека, која у себи садржи потпуну копију садржаја и структуре система датотека и података, који се налазе на неком физичком диску: компакт диску или делу тврдог диска.

После преузимања инсталационе датотеке, потребно је програм инсталирати. Инсталирање је стандардно: покрените инсталациону датотеку, тј. чаробњак за инсталирање и изаберите српски језик...

По завршеном инсталирању, на вашој радној површини ће се појавити икона програма (пречица), а у фасцикли Рачунар, појавиће се нова ROM-јединица:

ROM јединица диска

Ta ROM-јединица је управо оно, због чега сте инсталирали Daemon Tools Litе и помоћу овог програма можете направити највише 4 такве јединице. Програм подржава многе формате датотека одраза, направљених помоћу других програма (Alcohol 120, Blind Write, Nero,...): *.b5t, *.b6t, *.bwt, *.ccd, *.cdi, *.cue, *.nrg, *.pdi, *.isz, а помоћу њега можете и сами направити одразе у форматима: *.iso (стандардна датотека одраза), као и *.mdх/mds (унутрашњи формат самог програма).

Кликните на пречицу програма на свом монитору и покрените га. Отвориће се прозор програма. У програму постоји трака са алаткама, које дају неке могућности.

Прва алатка је „Додај одраз“:

алатка: додај одраз

Кад кликнете на њу, отвориће се прозор Windows Explorera, у коме треба да изаберете потребну датотку из свог рачунара и да онда кликнете на дугме „Отвори“. И то је све! Виртуелни диск је спреман за рад. Можете да га отварате, копирате или да покрећете апликације, које се налазе на њему.

У прозору програма, у одељку „Каталог одраза“, појавиће се додата датотека, тј. додати одраз. Кликните на њу десним кликом миша. Отвориће се падајући мени, у којем треба да кликнете на опцију „Монтирај“. Појавиће се прозор, у коме треба да изаберете жељену радњу:

аутоматско покретање


Алатка „Подешавања“:

алатка: подешавања

Кликом на ту алатку, отвориће се прозор за подешавања програма. У левој колони се налази неколико опција, преко којих се могу подешавати различити параметри у програму. Нпр. на опцији „Опште“, можете да подесите параметре који се односе на покретање програма. „Аутостарт“ омогућује да се програм учитава заједно са системом. „Аутомонтирање“ је аутоучитавање одраза диска:

прозор Подешавања

Међу опцијама у левој колони, налази се и опција „Напредно“. Ту можете подесити алгоритме шифровања, које ће Daemon Tools користити при прављењу одраза заштићених дискова. Списак није велики, али за просечног корисника и то је сасвим довољно.

Алатке „Додај виртуелну јединицу“:

алатка: додај виртуелну јединицу

У бесплатној верзији програма можете додати још 3 виртуелна диска и монтирати на њих одразе (нпр. уколико имате игрицу на више CD-a). Да бисте направили виртуелни CD/DVD, изаберите алатку „Додај SCSI виртуелну јединицу“.

Алатка „Направи одраз диска“:

алатка: направи одраз диска

Ова алатка вам омогућује да сами направите одраз било којег свог диска. Кад кликнете на алатку, отвориће се нови прозор. У њему је потребно да изаберете:

пресликавање диска
- „Уређај“ (у којем се налази диск)

- „Брзину читања диска“

- „Одредишну датотеку одраза“ - пут за чување на рачунару (подразумевано: C:\Users \ Public \ Documents \ DAEMONTools Images \ NewImage.mdx) 

- назив и формат одраза диска (*.mds/mdх или *.iso): да бисте их задали, кликните на дугме, које се налази са десне стране линије у којој је пут за чување на рачунару; отвориће се познати прозор Windows Explorera, у коме можете да задате назив и формат одраза:

задавање назива и формата

Програм је једноставан и могућности његове бесплатне варијанте су за просечног корисника сасвим довољне. За оне који желе више, постоји неколико врло моћних програма, од којих се највише користи Alcohol 120%.
.

0 коментара :

Постави коментар