среда, 20. мај 2015.

Руси инвестирају стартапове из Србије

Експедиција „StartUpСабантуй-2015“ стиже у Србију. Пријавило се више од 70 пројеката за представљање у Србији. Од тог броја, њих 20 су позвани да изложе своје пројекте. То ће урадити у 2 дана: 23. маја у Београду (хотел Метропол, почетак у 11.00) и 25. маја у Новом Саду. Осим пројеката из Србије, пријавили су се и пројекти из Хрватске, Босне, Италије и Шпаније.

До сада, експедиција је размотрила пројекте у 9 руских градова. У тим градовима је било пријављено више од 600 пројеката, а њих 200 је било позвано да презентују своје идеје. Изабрали су из сваког града по 2 пројекта. Ти пројекти су обезбедили себи учешће у акцелерацији, у Sabantuy CEO Camp, која ће трајати од 15. јуна до 11. јула у ИТ-парку у граду Набережније Челни. Учесници ће освојити практичне навике у одређивању кључних метрика пројекта, добити могућност да раде заједно са оснивачима глобалних ИТ-компанија и да значајно убрзају темпо развоја својих стартапова. Завршетак акцелерације ће бити Demo Day  - сусрет са 30 руских инвестиционих фондова и бизнис-анђела.

startuрсабантуй

Неки од пројеката су већ у преговорима са инвеститорима, а још нису ни стигли до ИТ-парка. Званични партнер експедиције је РВК (државни фонд, институт за развој Руске Федерације, чији је капитал већи од 30 милијарди рубаља). Сви учесници добијају могућност да прођу предакцелерациони програм GenerationS – федерални акцелератор технолошких стартапова, у којем најбољи пројекти добијају интензиван развој и широке могућности за привлачење инвестиција. GenerationS подржавају водеће руске корпорације, институти за развој, представници инвестиционих фондова.

Свој долазак у Србију, у оквиру међународне експедиције StartUpСабантуй, потврдили  су представници неких инвестиционих компанија: KamaFlow - водећи партнер Едуард Адамјан и директор за развој Јевгеније Борисов, IT-Online Venture - водећи партнер Михаил Казарцев, ИТ-парк - директор Антон Грачов,...

Набережније Челни (На́бережные Челны́) је град у Русији, у северо-источном делу републике Татарстан, на левој обали реке Каме и Нижњекамског језера. Удаљеност од Москве је око 1.000 километара. По броју становника, то је 34-ти град у Русији и има око 525.000 становника, а у републици Татарстан, то је други град по величини. У структури становништва, највише има Руса (око 45%) и Татара (око 47%).

kamaz

Главно предузеће у граду је Камаски аутомобилски завод, који производи транспортна средства марке КАМАЗ. Поред њега, постоје велика предузећа и у области електроенергетике, грађевинске, машинске, прехрамбене и  картонско-папирне индустрије. Град је добро повезан са другим деловима Русије. Развијени су: друмски, железнички, авио и речни саобраћај.

Такође, град је веома познат по делфинаријуму, где се одржавају различите представе и дружења са делфинима. За љубитеље роњења, посебно задовољство је роњење са делфинима.


delfini

Технолошки парк (ИТ-парк) у граду Набережније Челни је одељење Казањског ИТ-парка. У њему постоје сви услови за убрзан раст компанија у сфери високих технологија. У парку се пружа максимална подршка пројектима на почетној етапи развоја: експертиза, побољшавање бизнис модела (Business Model Canvas), оптимизација финансијског модела (cash flow),  добијање инвестиција, избор кадрова, пласирање производа на међународном тржишту...


sabantuy

Организатори у Србији:

Motsnyi Consulting (Београд), консалтинг и подршка у области интелектуалне својине у целом свету.
Flanders Investment and Trade (Београд), агенција, која помаже компанијама да започну и развијају бизнис у Фландрији (Белгија).
E-Front (Нови-Сад) - асоцијација, која се бави развојем и популаризацијом у сфери информационих технологија у Новом Саду.



2 коментара :

Александар Јовановић је рекао...

Кад су Руси већ у назив пројекта убацили "StartUp" разумем и оно "стартапове" у наслову.
Текст бих пренео на сајту http://www.magacin.org/, али бих Те, Снеле, замолио за предлог новог наслова.
И још нешто. Познато ми је да се овде у Чачку власници фирми и они који би покренули нови посао - ради да "стартапују", је ли - распитују коме би могли да се обрате. Ти си овим чланком дала, надам се, праву информацију, па узимам себи ту слободу да Ти се у име мојих суграђана захвалим.
Поздрав

Snelle је рекао...

Поздрав Ацо :)
Веруј ми да једва смислим наслов и у свом блогу! Зато, препуштам теби да га назовеш како год желиш.

Постави коментар