понедељак, 6. јун 2011.

Favicon: za Blogger

Favicon: za Blogger
Favicon je mala sličica, koja se vidi u adresnoj liniji, ispred adrese sajta. Zahvaljujući vizuelnoj memoriji ljudi se lakše orijentišu u prostoru i lakše pamte ono što im je interesantno, u ovom slučaju blog koji im je interesantan.
.
Favicon: za Blogger

Blogger je već dodao svoju ikonu u liniju:
<b:include data='blog' name='all-head-content'/>
.
Ali, to ništa ne smeta da i mi po želji dodamo svoj znak. 
Postoji više besplatnih online servisa koji omogućuju pravljenje ikona. Npr. favicon.cc.
.
U njemu možete učitati svoju sliku da bi je konvertovali u format ICO (u meniju sa leve strane "Import Image"), možete iskoristiti neku od već gotovih varijanti (u donjem delu stranice oblak "Tag Cloud"), a možete i kreirati neki svoj znak (sa leve strane „Create New Favicon“ i kreirate u polju sa žutim ćelijama). Takođe, možete i doraditi neka od postojećih rešenja. Za to je potrebno da uđete preko nekog linka u oblaku "Tag Cloud", kliknete na sliku koja vam se dopala i desno na kartici "Options" da kliknete na "Edit Copy of Icon".
.
Pošto završite svoju kreaciju, možete da preuzmete sliku u svoj računar: kliknite na  "Download Favicon", koji se nalazi ispod Preview gde možete videti kako izgleda vaš novokreirani favicon.
Favicon: za Blogger
Takođe, možete ići na vezu „Publish under an open license“ (ispod: Download Favicon), publikovati svoj favicon i onda ćete dobiti kod, koji samo treba da stavite u svoj šablon između tagova <head> i </head>.  Evo moje „umetnosti“:
Favicon: za Blogger
Jedini nedostatak je što se na taj način vaš favicon neće videti u pregledaču IE. Ako vam je baš stalo da se vidi i u njemu, onda morate sliku koju ste preuzeli u formatu .ico negde učitati.
.
Picasa ne prihvata ovaj format i zato morate da je postavite na neki drugi host. U tu svrhu može da posluži Google sajt.
Idite na http://www.google.com/sites/help/intl/sr/overview.html i napravite sajt (jednostavno je, ima dva-tri koraka i sve je na srpskom). Onda ćete videti da postoji opcija dodavanja stranica. Kliknite na tu opciju i dodajte stranicu „Skladište datoteka“. Onda na tu stranicu učitajte favicon iz svog računara. Kad ga učitate, kliknite na sličicu desni klik i kopirajte url adresu slike.
.
I onda pre </head> dodajte još i sledeći kod:
.
<!--[if IE]>
  <link href='adresa_favicon.ico' rel='shortcut icon' type='image/x-icon' />
  <link href='аdresa_favicon.ico' rel='icon' type='image/x-icon' />
<![endif]-->

3 коментара :

Stefan је рекао...

super :) A za one koji pak koriste Wordpress to se može učiniti jednostavnije bez ikakvih kodova i sl. Ipak, hvala za tutorial.

Snelle је рекао...

Za Wordpress ti napiši u tvom blogu☺

Stefan је рекао...

E dala si mi ideju :) Ja uvek mislim da je to lako i da svi znaju, a ustvari meni je lako što ne znači da je svima :)

Постави коментар