понедељак, 30. јануар 2012.

Google Dokumenti: pravljenje Upitnika

Google dokumenti
Google Dokumenti je odličan Google-ov ofisni oblak. U njemu možete raditi u više formata, na koje ste već navikli: tekstualna dokumenta, tablice, prezentacije... Stvorena dokumenta čuvate u oblaku Google Disk, tako da im možete pristupiti iz bilo kog mesta na našoj lepoj planeti i sa bilo kog računara.

Osim toga, Google Dokumenti imaju svoju galeriju, u kojoj su drugi korisnici ostavili tabele i prezentacije koje su pravili, tako da i vi to možete iskoristiti, a po želji, možete i sami praviti svoje tabele i obrasce. Npr. evo kako možete napraviti svoj jednostavan obrazac za neki Upitnik (Anketu). Prijavite se u svoj Google nalog i uđite u servis Google Disk.

U Google Disku kliknite na dugme Napravi i iz padajućeg izbornika izaberite: Obrazac
napravi obrazac
Prvo upisujete naziv svog budućeg Upitnika (Ankete), zatim pitanje (Naslov pitanja), pa objašnjenja tipa: „izaberi jedan od odgovora“, „napiši svoju varijantu“,... (Tekst pomoći) i Tip pitanja (tekst, više ponuđenih opcija,... – izaberite neku od opcija iz spiska).

Sa desne strane, u nivou sa vašim pitanjem, nalaze se 3 alatke: Izmeni (olovka), Napravi duplikat (dva kvadratića) i Izbriši (kanta). Ako kliknete na alatku Napravi duplikat, vaše pitanje će se duplirati, tj. pojaviće se još jedno isto pitanje ispod već napisanog. Tu sad samo treba umesno njega da napišete tekst novog pitanja i da za njega upišete Tekst pomoći i odredite Tip pitanja. Zatim ponovo pritiskate Napravi duplikat i idete na stvaranje trećeg pitanja,...

upitnik

Na vrhu se nalazi nekoliko dugmadi, koja će vam pomoći da svoj Upitnik „zakomplikujete“. Tu je prvo dugme Dodaj stavku – dodajete neke svoje opcije. Onda ide dugme Tema:Plain – kliknite i izaberite temu temu svog Upitnika (kliknite na sličicu ili na naziv teme). Kad izaberete temu, kliknite u gornjem levom uglu na dugme Primeni. Čestitam! Vaš upitnik je gotov!:)

Vratite se na stranicu gde ste pravili Upitnik. Još su tu i dugmad: Slanje e-poštom i Prikaz odgovora, a onda i dugme: Još radnji – na tom dugmetu je opcija Ugradi, preko koje dobijate kod za ugrađivanje vašeg Upitnika na blog ili sajt.

Na dnu, na crnoj traci vidite adresu vašeg upitnika. Kliknite na nju i pogledajte kako on izgleda.

DODATNO:
Kod za ugrađivanje Upitnika ima određenu veličinu. Ako želite da se on uklopi u vašu stranicu, potrebno je da mu promenite širinu (width) i visinu (height), tako da odgovara vašem prostoru u blogu ili sajtu. Npr. u kodu ispod, umesto širine 760, ja sam stavila da je širina 500, a umesto visine 779, stavila sam da je visina 512:

<iframe src="https://docs.google.com/spreadsheet/embeddedform?formkey=dHpLblZjOHZOa0tFVks0MnAwb0NUT0E6MQ" width="500" height="512" frameborder="0" marginheight="0" marginwidth="0">Учитавање...</iframe>

.

2 коментара :

Анониман је рекао...

Да ли на GOOGLE упитник може да одговара и неко ко нема gmail налог (hotmail, yahoo и сл.)?

Анониман је рекао...

vaaaauuuu ovaj tekst je bio od velike pomoći mom sinu.zahvaljuje se jedna ponosna mama:)

Постави коментар