понедељак, 25. јануар 2016.

Доступан је бесплатни Сербиан ГНУ/Линукс

линукс-сербиан20016
Сербиан ГНУ/Линукс је бесплатни оперативни систем, из породице Линукс, на српском језику. Сербиан је подешен на ћириличну опцију, а кроз системске поставке може бити одабрана и латиница, као и ијекавица за обе варијанте.

Доступна је за преузимање нова верзија овог оперативног система Сербиан ГНУ/Линукс. Графички дизајн новог издања посвећен је старим рукописима и почетку штампарства у Србији. Као основа за образовање дистрибуције коришћен је Debian, са КДЕ графичким окружењем. Поред Debian складишта, за извор софтвера употребљене су Mozilla и Deb-multimedia ризнице, као и неколико независних пакета.

Сербиан 2016, као и претходна два издања, намењен је свим корисницима који желе да имају оперативни систем на српском језику. Намењен је и као могући избор за садашње кориснике власничких оперативних система. Такође, постоје и корисници који не умеју све сами да подесе и који су до сада користили Линукс дистрибуције које важе као више пријатељске за употребу.

сербиан-линукс-Debian

ИСО слика која је доступна за преузимање износи нешто изнад 1.4 ГБ, а на њој се поред уобичајених програма који долазе уз КДЕ графичко окружење, налази и колекција програма који ће корисницима омогућити квалитетно извршавање постављених задатака. Сви прединсталирани програми су преведени на српски језик. У односу на претходну верзију, пар апликација добило је замене, па садашњи избор изгледа овако:

  • Dolphin и KFind за управљање и претрагу фајлова
  • Synaptic и Gdebi за управљање и инсталацију пакета
  • Графички програми GIMP и Gwenview
  • Канцеларија: LibreOffice, КOрganizer, Okular, Kwrite, Kate
  • Мултимедија:  Clementine, VLC, SMPlayer, K3b, Guvcview, Curlew, Great Little Radio Player
  • Интернет: Iceweasel, Chromium, KMail, KTorrent, Konversation, uGet, Skype, Kopete, QuiteRSS
  • Алати: Konsole, Ark, Klipper, Sweeper, Kcalc, KColorChooser
Ако сте новајлија на Линуксу, инсталациони процес је једноставан и траје краће од 10 минута, а овде можете прочитати како се припремају медији за инсталацију. Графички интерфејс инсталационог поступка подразумевано је подешен на ћириличну опцију, док ће управљање тастатуром бити на латиници. Ако до сада нисте видели како изгледа инсталација, можете је погледати у сликама, а доступан је и видео материјал. По инсталацији, Сербиан ће заузети нешто више од 4 ГБ, тако да би било пожељно да му приликом партиционисања, за удобно деловање одредите 10 до 15 ГБ.Када вам се подигне тек инсталирани систем, баците поглед у фасциклу Документи, где је записано неколико савета. Као битније, треба истаћи да се распоред тастатуре мења пречицом Ctrl+Shift, а подешене су опције: la, ћи, en. Такође, систем је подешен да се админ приступ добија командом, нпр.: kdesu dolphin или kdesu systemsettings, а за ГТК апликације: gksu synaptic. Ако желите да инсталирате новији веб прегледач или кернел, у вашој листи извора (sources.list) налазе се одговарајуће ризнице, па је само потребно извршити њихово прикључење. Десктоп ефекти са којима почиње пратећи видео, подразумевано су подешени и покрећу се притиском на тастере F10, F11 и F12.

На крају, хвала свим читаоцима ових редова, корисницима који имају или ће имати Сербиан на свом рачунару, као и свим медијима и појединцима који су дали свој допринос популаризацији оперативног система на српском језику. Ако има заинтересованих који желе да помогну у промоцији, доступни су и банери за ту намену.

Преузимање: Serbian2016_KDE_32.iso
Преузимање: Serbian2016_KDE_64.iso


Извор: debian-srbija.iz.rs

.

3 коментара :

Miloš Miladinović је рекао...

Odličan tekst. Izvoli i pridruži se grupi ,,Tech blogeri" na Facebook-u. Tvoji tekstovi zaslužuju što veću čitanost. :)

Snelle је рекао...

Hvala ti, pridružiću se zbog tvog ljubaznog poziva, mada ne cenim Facebook kao mrežu.

Turist је рекао...

Niko ne ceni FB kao mrezu, ali na nasim prostorima ima veliku moc sirenja vesti.

Odlican tekst, pozdrav!

Постави коментар