уторак, 7. септембар 2010.

Skrinšot (slika sa ekrana)


skrinšot
Kako da napravite snimak (skrinšot) sa ekrana svog monitora, i kako da ne napravite grešku pri kojoj se slika koju stavljate na veb-stranicu - ne vidi?

Pretpostavimo da radite neki svoj rad u koji želite da ubacite sliku sa ekrana vašeg računara, a koja će prikazivati neku situaciju, ili ste možda napravili sajt i treba na njega da postavite nekoliko slika sa ekrana vašeg monitora. Tu mogućnost imate u standardnom paketu programa Windows i taj program se zove "Paint" (pisano za WindowsXP),
.
1. Pritisnite tipku Print Screen na tastaturi (u trenutku kada na ekranu vidite ono što želite da snimite)
2.Otvorite program Paint (Start – All Programs – Accessories)
3.U meniju Edit idite na podmeni Paste (Šta vidite posle te procedure? Vidite sliku monitora koju ste par sekundi pre toga fotografisali pomoću tipke "Print Screen")
4.Sačuvajte sliku u potrebnom formatu: u meniju File idite na Save as. Sačuvajte datoteku u formatu  jpg ili gif (to će umanjiti veličinu, izbegavajte format bmp)
.
Skrinšot, koji samo što ste napravili, biće sačuvan u My Pictures, ako niste drugačije zadali. 
Gde god da čuvate tu sliku, obratite pažnju da ekstenzija (proširenje) bude napisana malim slovima (ako bude napisana velikim slovima, postoji mogućnost da se slika neće videti na sajtu):

Nepravilno: picture.JPG
Pravilno: picture.jpg
.
.

2 коментара :

Euphoria-Magazine је рекао...

Ekstenzija je case sensitive samo na linux serverima (u slučaju hostinga na 95% servera), nije na windows serverima.

Snelle је рекао...

Hvala za dopunu :)

Постави коментар