петак, 11. јун 2010.

U čemu je smisao života?


smisao života


Profesor filozofije, stojeći pred svojim razredom, uzeo je teglu od 5 litara i napunio je kamenjem, a svaki kamen je bio oko 3cm u prečniku.


Onda je pitao studente: «Da li je puna tegla?» Odgovorili su: «Da, puna je.»
Tada je uzeo posudu sa graškom i sipao ga u teglu sa kamenjem, malo je protresavši. Prirodno, grašak je zauzeo slobodno mesto među kamenjem. Još jednom je profesor pitao studente: «Da li je tegla puna?» Odgovorili su: «Da, puna je.»

Tada je uzeo kutiju, napunjenu peskom, i sipao ga u teglu. Prirodno, pesak je zauzeo potpuno postojeće slobodno mesto i sve prekrio. Još jednom je profesor pitao studente: «Da li je puna tegla?» Odgovorili su: «Da, puna je. Ovaj put je zaista puna.»

Tada, osmehnuvši se, on izvadi ispod stola još dve flaše piva i sipa ga u teglu, do poslednje kapi, kvaseći pesak.
Studenti su se smejali.

"A sada, ja hoću da vi razumete šta je ova tegla – to je vaš život;
- kamenje  to su važne stvari u vašem životu: porodica, zdravlje, prijatelji, deca,... – sve što je potrebno da vaš život ostane ispunjen, čak i u slučaju ako sve ostalo izgubite;
- grašak - to su stvari koje su lično za vas postale važne: posao, kuća, automobil;
- pesak - to je sve ostalo, sitnice. Ako odmah, na početku, napunite teglu peskom, nećete imati mesta da stavite kamenje i grašak. Tako je i u vašem životu: ako gubite vreme i energiju na sitnice, nećete imati mesta za važne stvari. Bavite se onim što vam donosi sreću: posvetite vreme porodici, srećite se s prijateljima. Uvek će biti vremena da se nešto uradi, da se očisti kuća, spava ili opere auto.
Bavite se, pre svega, kamenjem, to jest najvažnijim stavarima u životu, odredite vaše prioritete: ostalo – to je samo pesak".

Tada je jedna studentkinja podigla ruku i pitala Profesora:
"A kakav značaj ima pivo?" Profesor se osmehnuo.
"Drago mi je, što ste me to pitali. To sam uradio samo da vam pokažem, da, koliko god da ste zauzeti, uvek ima mesta za par piva."

.

0 коментара :

Постави коментар