понедељак, 4. октобар 2010.

Коришћење различитих потписа у писмима у Gmail

penkala
Многи од нас имају неколико категорија контаката електронске поште у складу са нашим различитим врстама посла. Осим основног посла, ми се можемо бавити и сопственим пројектима, водити блог, пружати професионалне услуге као фрилансер итд. Ми се појављујемо у разним улогама, па су нам потребни и различити потписи.


Већ сам у једном од претходних постова писала о додатку за прегледаче WiseStamp, помоћу кога се могу направити 2 обликована потписа, који могу садржати везе, слике, иконе веб-сервиса, ваше последње постове у блогу, твитове, итд.

Постоје и други додаци за прегледаче и они су ефикасни за стварање обликованих потписа, али они су инсталирани у прегледач локално и не одговарају ономе ко користи Gmail на разним рачунарима.

Зато у Gmail има уграђен уређивач помоћу кога се могу правити различити потписи. То се ради помоћу проширења које се зове: Унапред припремљени одговори.

Проширење ћете наћи у Подешавања>>Labs. Као што име каже, функција Унапред припремљени одговори предвиђена је за чување шаблона писама, тј. унапред припремљених писама или делова писама.

Пошто у Подешавања >> Labs обележите поред те функције опцију Омогући и на крају стране кликнете на Сачувај помене, функција Унапред припремљени одговори појавиће се у вашој Новој поруци коју желите да напишете (као на слици), а кад станете на стрелицу поред натписа, појавиће се падајући мени.

unapred

Ако желите прост потпис без графичких елемената, напишите жељени текст у тело писма, означите га и изаберите у падајућем менију Нови унапред припремљен одговор, а онда упишите име тог новог шаблона у линију у прозору који ће се појавити. Направите на тај начин све потписе који су вам потребни.

ime-sablona


sablon
Ако желите да ваши потписи буду изражајнији и да садрже слике, можете их додати, као и иконе других ваших веза на Интернету (социјалне мреже, чат, ...).

Слике можете додати у поруку у Gmail на два начина: 
1) превучете слику директно у тело писма; 
2)  одете у Подешавања >> Labs, пронађете и обележите Омогући  за додатак Уметање слика, и на дну странице то потврдите кликнувши на дугме Сачувај помене.

slike

После тога на страници у којој пишете писма видећете ново дугме (обележено црвеном стрелицом):

gog-slika

Помоћу њега можете да ставите у тело писма слику коју ћете одабрати из вашег рачунара или из Интернета.

dodaj-sliku

Унапред припремљени одговори  је одлична функција, која вам помаже да уштедите ваше време при пословној или личној преписци.
Такође, помоћу те функције се могу аутоматски слати е-поруке коришћењем филтера.

Остале, опште функције, које мени веома користе, а надам се да ће и вама, ако поред њих означите Омогући у Подешавања >> Labs и на крају странице то потврдите кликнувши на Сачувај помене:

Гаџет Google календара

Додаје поље у левој колони које приказује ваш Google календар. Погледајте предстојеће догађаје, локације и детаље.

Завиривање у поруке

Завирите у преписку (а да је не отворите) десним кликом на поруку у пријемном сандучету.

Превод поруке

Користи Google преводилац за превод порука које добијате на другим језицима.

Цитирај изабрани текст

Цитирајте текст који сте изабрали када одговарате на поруку. (Сада ради и са мишем!)

.
.

0 коментара :

Постави коментар