четвртак, 25. новембар 2010.

Teme: Sajt-vizitka u Blogspot

Osim običnog bloga, na Blogspot se mogu praviti i sajtovi-vizitke. 
Na Internetu postoji dosta servisa na kojima to možete napraviti, ali ako već imate blog na Blogger-u, onda je najlakše na već postojećem nalogu napraviti još jedan blog, a i Blogger daje mnogo šire mogućnosti za vizitke, nego što to pružaju drugi servisi. 
Ulogujete se na svoj nalog i na Контролној табли kliknete na Направи блог:
Za minut ćete napraviti novi, prazan blog. U toku pravljenja, izaberite bilo koju temu-šablon, nebitno je, jer ćete je menjati. 
Kad završite s pravljenjem novog bloga, treba da izaberete šablon koji ćete postaviti kao zamenu za postojeći.
Evo kako izgleda šablon Minicard:
Pogledajte i ako želite preuzmite šablon Minicard. 
Struktura šablona je prosta i jasna. Glavna stranica sadrži vaše kontakte u mreži. U šablonu postoje još i stranice About, i Service.
Ako vam se ne dopada Minicard, postoje i drugi šabloni. Ovo je Visiting Card:

Preuzmite šablon Visiting Card.
U suštini on je isti kao prvi, samo je pitanje ukusa.
Tu je i šablon The Antagonist:
Preuzmite šablon The Antagonist.
Ovaj šablon je nešto drugačiji: na tamnoj je pozadini i ostavljenja je mogućnost korisnicima da vode blog. Na početnoj strani možete napisati nešto o sebi, ako želite.
Koje rešenje izabrati? To zavisi od namene. U svakom slučaju, sva rešenja daju mogućnost da skupite sve vaše kontakte na jedno mesto, a dodajući stranice možete napraviti nešto tipa portfolia, gde ćete napisati vaše usluge, cene i dobiti pravi mini sajt, a u trećoj opciji još možete dodati i zapise iz bloga.
Šablon ćete preuzeti u obliku neke arhive. Raspakujte arhivu. U direktorijumu, koji se pojavio raspakivanjem, videćete datoteku sa proširenjem .xml – to je vaš izabrani šablon. 

U vašem novom blogu idite: Дизајн – Измени HTML. Za svaki slučaj, prvo sačuvajte postojeći šablon. Onda ga potpuno uklonite iz polja u kome se nalazi i preko dugmeta Одабери датотеку, a zatim Отпреми, dodajte vaš novi šablon - datoteku proširenja .xml (recite da nećete da sačuvate ništa što vam ponudi i na kraju kliknite na dugme САЧУВАЈ ШАБЛОН). Pređite na Приказ блога i videćete vaš blog-vizitku.
Evo moje vizitke

Ovaj blog-vizitku uređujete isto kao i svaki drugi blog na Blogger.u, tj. imate sve mogućnosti kao kad pravite blog koristeći neku drugu temu.
.
.

2 коментара :

Мilan Аndrejić је рекао...

Dobra i korisna stvarčica i ja sam moju vizitku napravio www.milanandrejic.cc.cc

Snelle је рекао...

Lepa ti je vizitka, i drago mi je da sam na njoj videla adresu sajta gazdinstva Pavlović. Lepo bi bilo da i druga naša domaćinstva imaju svoje sajtove:)

Постави коментар