среда, 8. децембар 2010.

Fotohosting Panoramio


Panoramio – interesantan je jer se fotografije vezuju za mesta na kojima su snimljene.
Za rad sa servisom treba se prijaviti, a ako imate nalog na Google, prijavljujete se samo imenom, jer to je servis Google-a.

Na glavnoj stranici videćete frazu koja vas poziva: Pokažite vaša omiljenja mesta (Show your favorite places). Panoramio podržava srpski jezik.
Tu korisnici dodaju fotografije različitih mesta iz celog sveta, da bi to povezali sa konkretnim položajem na karti.
Na primer, na slici je zgrada u centru Beograda. Tačnije, pokazano je njeno mesto na karti i mnogo drugih, malih sličica. Kliknuvši na njih, dobijate potpune fotografije. Interesantno je šetati po karti grada i posmatrati zanimljiva mesta, na koja je prikazan pogled s raznih tačaka. 


Panoramio je servis koji je vrlo popularan u svetu, veliki je, Google-ov je, i samo može da pogoduje našem turizmu i promociji zemlje.


Videla sam da i naši blogeri imaju veoma lepih slika. Hvala onima koji ih postavljaju na blog da svi u njima uživamo, kao npr. Peđa Supurović – slike užičkog kraja.


Svakako je poželjno da se svi potrudimo i postavimo slike svojih krajeva na ovaj servis, jer sigurno svi imamo lepih slika. Takođe, slike treba komentarisati – to je deo promocije!


Na sajtu je nekoliko načina pregledanja fotografija, od kojih jedan izgleda ovako (zgrada u centru Beograda):
Kao što vidite u potpisu, fotografiju nismo postavili mi, već jedan Rus! Zato iznad fotografije ne stoji nikakav lep opis zgrade, već samo neka nerazumljiva oznaka – mnt_240. A i veliki broj onih koje smo postavili, nismo baš najbolje opisali. Gledala sam fotografije iz drugih zemalja – iznad većine u nazivu stoji impresija fotografa. Npr.: Najbolje kobasice su u Berlinu!:) - na našoj sličnoj fotografiji piše: Red za doručak; Predivan trg u Riju – kod nas: Trg; Najlepši izalazak Sunca sam video iznad Švarcvalda – kod nas: Jutro, ... i nekako mi je bilo tužno i bilo mi je žao naših krajeva:( – kao da ih ne volimo baš mnogo, mada znam da to nije tačno.


U ovom načinu pregledanja vidi se fotografija, link na autora, desno je karta s mestom snimanja, oznake za druge slike autora ili one koje su najbliže mestu snimanja. Postoji forma za komentare, a takođe i druga informacija o objektu – tagovi (etikete), broj pregledanja itd. Fotografije se mogu sačuvati u izabrano, slati prijateljima ili publikovati u buzz i twitter. Prisutan je i čuveni Like na koji treba kliknuti.


Postoje i drugi načini pregledanja. Može se obaviti celo virtuelno putovanje po karti Google Maps, postoji sinhronizacija sa Google Earth. Моgu se sačuvati i deliti fotografije posle posete poznatih i manje poznatih mesta. 


Servis Panoramio čini da pregledanje slika bude mnogo interesantnije, nego kada se one pregledaju jedna za drugom u običnom on-line fotoservisu.


Interesantno je i da Panoramio redovno organizuje konkurse i dodeljuje neke lepe nagrade. Želim vam da pravite dobre fotografije svog kraja i da osvajate nagrade servisa Panoramio!


.

0 коментара :

Постави коментар