четвртак, 27. јануар 2011.

Da li računar treba da čeka, spava ili da se isključi?


Juče me je prijatelj zamolilo da mu objasnim razliku između režima Stand By i Turn Off (izgleda da je jedino dugme Restart opšte pozato:)).
Turn Off je dugme pomoću koga se isključuje računar: Start -Turn Off Computer - Turn Off Computer (Windows XP).

Dugme Stand By predviđeno je za prelazak u Stand By (Čekajući) i Hibernate (Spavajući) režim. Koja je razlika i zašto je to potrebno?
.
Čekajući režim – zgodan je ako ste rešili da malo odahnete (odete na ručak, obavite nešto u međuvremenu), a onda ponovo nastavite rad. Pri kliku na Stand By, računar se ne isključuje, već samo prelazi na režim koji će trošiti manje energije, i pri tom, nestaje slika sa monitora. To omogućuje da se brzo obnovi rad u Windows.
.
Pri prelasku u ovaj režim, ne morate zatvarati programe sa kojima ste radili, ali obavezno sačuvajte dokumenta, jer u suprotnom neće biti sačuvana informacija koju ste u njih uneli.
.
Da bi izašli iz tog režima, dovoljno je da pritisnete bilo koju tipku na tastaturi ili da pomerite miš (po standardnom podešavanju).
.
Spavajući režim - to je već isključenje računara, samo što će se pri njemu sačuvati tekuće stanje Radne površine, što omogućuje da se rad obnovi sa onog mesta na kome je bio prekinut.  Stanje u računaru biće sačuvano u specijalnom fajlu, i kada se računar uključi, sve će se ponovo obnoviti u istom obliku kao pre isključenja.
.
Ovo je zgodan režim jer je uključenje i isključenje veoma brzo, a računar se može zaštiti lozinkom, pa se može primenjivati i na radnom mestu.
.
U spavajući režim se prelazi, takođe, pomoću dugmeta Stand By, samo što se još drži i tipka Shift.
.
Ako Stand By neće da se promeni u Hibernate, znači da je u vašem računaru ta opcija isključena. Da bi je uključili, treba da uradite sledeće: desnim tasterom miša kliknite bilo gde na Radnoj površini i u padajućem meniju izaberite opciju Properties. U prozoru koji se pojavi, izaberite karticu Screen Saver i kliknite na dugme Power
Onda izaberite karticu  Hibernate, postavite štiklu pored Enable hibernation i kliknite na dugme Apply, pa onda OK.
 Ali! (a baš je izgledalo idealno:)) 
.
Ako nije neophodno da koristite spavajući režim, najbolje je da ga isključite, jer on na vašem disku zauzima isto mesta kao i operativna memorija! 
.
A, ako želite da saznate kako je u dugim OS i informaciju u „sitna crevca“, pročitajte članak u Svetu Kompjutera.




.

0 коментара :

Постави коментар