петак, 28. јануар 2011.

Skrivanje objekata u računaru


Ponekad je potrebno da neku informaciju sakrijete od drugih korisnika (npr. od dece, da slučajno to ne izbrišu). To možete uraditi tako što ćete je učiniti nevidljivom.

Kliknite desnim mišem na datoteku (ili direktorijum) koju želite da sakrijete, u padajućem meniju izaberite opciju Properties (Svojstva), a zatim postavite štiklu pored Hidden (Sakriven), kliknite na Apply (Primeniti) i kliknite na OK:
Kako da skrivene datoteke ponovo učinite vidljivim? 
Uđite u direktorijum u kome se nalazi skrivena datoteka, idite na karticu Tools (Alatke), a zatim u padajućem meniju na Folder Options:
U dijalog prozoru Folder Options postavite tačku pored opcije:
Show hidden files, folders and drives (Prikaži skrivene datoteke i fascikle), kliknite na Apply (Primeni) i na OK:
Podešavanje koje ste upravo uradili je generalno, za ceo sistem. Vaša datoteka će se pojaviti (kao i ostale skrivene datoteke), ali će biti bleda. Kliknite na nju desni klik, izaberite u padajućem meniju Properties, skinite štiklu pored opcije Hidden, kliknite na Apple i na OK:
Vaša datoteka će se potpuno vratiti u vidljivo stanje.
.
Sistem ima potrebu da neke datoteke drži skrivenim. Zato, pošto ste svoju datoteku učinili potpuno vidljivom, vratite podešavanja na staro. Idite u folderu gde se datoteka nalazi na Tools – Folder Options – View i postavite tačku pored opcije: Do not show hidden files and folders (Nemoj prikazivati skrivene datoteke i fascikle), idite na Apply i na OK:




.

0 коментара :

Постави коментар