субота, 29. јануар 2011.

QR-Kod

qr
Malo više se oko mene počelo govoriti o ovom kodu, nešto sam o tome čitala, a i jedno dete me je pre par dana propisno „preslišalo“ o QR-Kodu, pa reših da se na njega osvrnem u blogu.
QR-kod je sličica u kojoj je kodirana neka informacija.
A evo šta o tome piše u Wikipedia:
.
“Qr-Kod” je matrični kod (ili dvodimenzionalni Bar kod) kreiran 1994. godine od strane japanske korporacije Denso-Wave . "QR" je akronim od "Quick Response" (brz odziv), pošto je kreator nameravao da se sadržaj izuzetno brzo dekodira. QR-Kodovi su uobičajeni u Japanu, gde su trenutno najpopularniji dvodimenzionalni kodovi.
Iako prvenstveno korišćen za praćenje delova u proizvodnji vozila, QR kodovi se sada koriste u mnogo širem kontekstu, uključujući komercijalne aplikacije praćenja kao i aplikacije koje su orijentisane na pogodnije korišcenje mobilnih telefona (poznato kao Mobilno Tagovanje).

QR-kodovi, koji skladište adrese i URL-ovemogu se pojavljivati u časopisima, na znacima, autobusima, vizit kartama kao i na svakom objektu o kome bi korisniku mogle da zatrebaju informacije.
Korisnici koji poseduju mobilni telefon sa kamerom i instaliranim odgovarajucim software-om, mogu da skeniraju sliku QR-koda, koji će uključiti browser i odvesti korisnika na uprogramiranu URL adresu. Ovakav čin linkovanja sa fizičkih objekata je poznat kao hardlink ili hiperlink fizičkog sveta. Korisnici takođe mogu da generišu i štampaju sopstvene QR Kodove, da bi ih drugi skenirali i koristili, posetivši jedan od nekoliko sajtova za besplatno generisanje QR-kodova.
.
qr-kod
Google pomoću svog servisa API Google Chart omogućuje besplatno generisanje takvog koda.
Iako je dostupan svima, servis je namenjen prvenstveno programerima, a ako niste programer a ipak se usudite da pokušate, budite dobri, pa u komentarima ispod ostavite svoje iskustvo i link na svoju umetnost:).

Izvanredan sajt za stvaranje QR-koda je sajt QRMania.
Sajt QRMania pruža mogućnost generacije mnogih tipova QR-kodova: običnog teksta, veze na sajt, telefona, SMS, vizit karte..., a takođe možete praviti predmete sa svojim kodom: majice, torbe, šolje, značke, magnete, priveske, stikere,…


Možete menjati spoljni izgled koda: boju, veličinu, zaokrugliti uglove. 
Sajt omogućuje generaciju koda i u formatu EPS, što omogućuje da se, pomoću nekog od grafičkih programa doda npr. logotip,..., a za postavljanje koda na blog/sajt – osim kopiranja napravljene slike koda, može se postaviti i generisani HTML za taj kod.


.

5 коментара :

lymar је рекао...

English version of QRMania: http://www.qrcode.cx/

Snelle је рекао...

Hvala:)

Miloš Miladinović је рекао...

Isprobao sam, vrlo lako se i brzo pravi. Planiram da ga koristim uz vizit karte :). http://www.qrstuff.com/

Poslovna inteligencija је рекао...

QR kodovi će tek biti u ekspanziji...

Snelle је рекао...

Hvala za informaciju. Poslovna inteligencija nam nedostaje i lepo je što postojite:)

Постави коментар