петак, 18. новембар 2011.

Čitači QR-koda

QRkod
Juče je jedan od mojih čitalaca pitao: „Da li se QR-kod može čitati preko kućnog računara?“ Odgovor je: Da. Za njegovo prepoznavanje je potrebna kamera: veb-kamera ili fotokamera mobilnog telefona.


Detaljnije o samom QR-kodu, pisala sam u nekoliko članaka, koje možete pronaći u rubrici QR-KOD.

Da bi QR-kod mogli da pročitate pomoću svog računara, potrebno je prvo da ga snimite veb-kamerom. Npr. neka se QR-kod nalazi na stranici nekih novina.
Uključite svoju veb-kameru, kliknite na dugme „Start“ i dozvolite pristup veb-kamere (Allow).

Postavite stranicu novina na kojoj je QR-kod ispod veb-kamere, tako da QR-kod bude u centru polja koje je ograničeno crvenim uglovima i dobro osvetljen. Obratite pažnju da ravan lista bude normalna u odnosu na optičku osu veb-kamere.

Ako je u QR-kodu kodirana url-adresa neke internet stranice, vaš pregledač interneta će automatski otvoriti tu veb-stranicu.

Takođe, možete instalirati u svom računaru i specijalni besplatni program QuickMark , koji ume da čita WR-kodove.
qr+kod
Taj program postoji i za mobilne uređaje iPhone, Acer, ASUS, Nokia i dr. 
Za Chrome ovaj program postoji kao dodatak: QuickMark QR Code Extension, i pomoću njega možete i čitati i praviti QR-kod.

U mnoge mobilne telefone je već ugrađen program za čitanje QR-kodova (Nokia, Nexus,...), ali ako u vaš nije, instalirajte neki od programa za čitanje QR-koda.
Kad su u pitanju mobilni telefoni i QR-kod, verovatno je najpoznatiji  Kaywa Reader. Njegova veb-stranica postoji na srpskom, pa nema potrebe da ga bliže opisujem.

O drugima možete pročitati na ovoj stranici

Takođe, postoji i internet stranica ZXing Decoder OnlineNa toj stranici možete učitati sliku sa QR-kodom i dobiti njegovo značenje.
.

0 коментара :

Постави коментар