четвртак, 3. мај 2012.

BlueGriffon - направите сами веб-страницу


blue-griffon
BlueGriffon je WYSIWYG (Шта видите, то добијате) уређивач веб-страница. Програм је бесплатан, отвореног кода и постоји на српском језику. Можете га преузети са његовог сајта, преко ОВЕ ВЕЗЕ.
Као покретач за овај уређивач, користи се Gecko, који се користи и за Firefox.

BlueGriffon је интуитивно јасан, визуелни уређивач, помоћу кога лако можете направити веб-страницу. Основа сваке веб-странице је html-код, и када је реч о програмима за прављење веб-страница, обично се мисли на html-уређиваче. Наравно, html-код се може написати и у обичној бележници, нпр. као што је Notepad++, али то није најлакши начин, посебно ако не владате најбоље html-кодом.

Зато је много лакше, уместо бележнице, користити html-уређивач, јер он има и визуелни режим. У визуелном режиму можете видети страницу, отприлике онако, како она треба да изгледа у прегледачу Интернета и можете на њој уређивати текст, стављати слике, таблице итд. 

bluegriffon

Програм има доста алатки и лако се подешава. Осим уређивача нових страница, у програму постоји и SVG уређивач, помоћу кога можете директно у BlueGriffon да уређујете и цртате SVG датотеке. Подржани су сви савремени стандарди: HTML4, XHTML1, HTML5, XHTML5, CSS3.

Иза овог бесплатног пројекта стоји тим програмера на челу са Данијелом Глазманом, програмером са великим искуством, када су у питању визуелни уређивачи html-кода. Као и сваки бесплатан пројекат, и овај се заснива на ентузијазму стваралаца и прилозима. 

BlueGriffon, (као и програми Mozilla), подржава додатке и неке од специјалних команди у програму неће вам бити доступне, док не инсталирате одговарајући додатак. Неки додаци су бесплатни, а неки се плаћају. Програмери се надају да ћете их подржати куповином неког од додатака. Можете их преузети са САЈТА ПРОГРАМА

bluegriffon-dodaci

Ево неких додатака и њихових цена:

CSS Pro Editor (10€) – омогућује прављење стилова CSS у визуелном режиму (тј. без знања правила CSS)
FireFTP (бесплатно) – програм за пренос датотека
FullScreen (2,5€) – могућност уређивања у пуноекранском режиму
Table Lauouts (5€) – прављење таблица помоћу CSS
Math ML (4€) – рад са математичким формулама

Кад се има у виду да визуелни уређивачи html-кода коштају између 500 и 1000 евра, види се да цена ових додатака за кориснике није превелика, а програмерима ће тај новац дати могућност да наставе даљи рад на развоју овог одличног програма.
.

6 коментара :

Saznaj Novo је рекао...

Ipak se ja držim mog omiljenog - Notepad++ :)
Ponekad se poslužim i sa sajtom http://ckeditor.com/demo čisto da ne bi morao kucati dugačke kodove. Takodje i sajt http://www.isdntek.com/tagbot/imap.htm dosta pomaže kod mapiranja slika.
To sve može da pomogne kada su u pitanju obične stranice, ali ako se radi ozbiljan sajt, e tu priskaču u pomoć alati poput BlueGriffon-a.

Snelle је рекао...

Nisam ni sumnjala u tebe:)

MMINER је рекао...
Аутор је уклонио коментар.
MMINER је рекао...

Ne mogu da nađem undo a bez njega dzaba sve.

MMINER је рекао...

A moze i bez njega :)

Snelle је рекао...

Program ima veoma mnogo raznih funkcija i opcija i treba malo vremena i strpljenja da se upozna:)

Постави коментар