четвртак, 26. април 2012.

Google Диск


google-drive
Google Диск (Google Drive) је облак, у коме вам Google бесплатно даје 5GB простора за чување датотека и заједнички рад са другим корисницима. Диск ће ускоро бити доступан за све кориснике. После почетка коришћења Диска, нестаће из траке веза Google Документи, а уместо ње ће се појавити веза на нови сервис. Тј. ваш Диск ће потпуно апсорбовати ваша Документа. 

Google је детаљно описао рад са овим серивисом и на српском језику. Опис можете прочитати на страницама: Почетна и Функције.

google-disk

Осим великог, бесплатног простора и могућности заједничког уређења датотека са другим корисницима, овај сервис омогућује и преглед најразличитијих типова формата. Као и други сервиси Google и овај има могућност доградње и проширења функција. Програмери у Chrome Web Store нису ни мало ленчарили и већ су направили велики број додатака за Google Диск. Ево га ТАЈ СПИСАК, па погледајте и сами.

У блогу Baguje, Саша је у неколико чланака већ написао о неким корисним додацима и могућностима, које можете да искористите у овом облаку.

Google Диск или Dropbox? 

Велики број људи већ користи неке облаке за заједнички рад, а убедљиво најпопуларнији је Dropbox. 

Програми клијенти
Клијенти су програми за рачунар. Клијент од Google Диска веома личи на онај од Dropbox. При инсталирању клијента за Google Диск, питаће вас где желите да инсталирате локалну фасциклу. Такође, можете изабрати да ли ћете локално синхронизовати датотеке вашег налога Google Документа.

Чим датотеке из Google Документа буду учитане, видећете их у специјалној фасцикли.
google-drive-ikone

Зелена боја датотека означава да су оне синхронизоване, а плава боја, да је процес у току. Датотеке које синхронизујете из Google Докумената имају специјалне иконе. При клику на њих, отвара се нова картица у прегледачу за уређење тог документа. Ако желите да уређујете тај документ на други начин (неким од програма из свог рачунара), морате документ да извезете са Google Диска.

Google Диск изгледа исто као Google Документа. Једино што се појавила једна нова функција, а то је приказ датотека у виду слика. 

Простор у облаку
Google Диск вам даје 5GB простора бесплатно, док Dropbox у старту даје само 2GB. Међутим у Dropbox можете „зарадити“ додатни простор препоручујући својим познаницима да користе тај сервис, као што сам и ја препоручила вама у чланку Размена датотека-Dropbox (знам оне који су скупили и преко 20 GB бесплатног простора). 
У Google Диску такву могућност немате (кад је у питању куповина додатног простора, ту је Google Диск око 4 пута јефтинији од Dropbox).

Претрага
Претрага је значајна функција, ако често тражите по документима. На врху прозора Google Диска се налази поље за претрагу, и ви можете тражити документа по најразличитијим параметрима и филтерима. Претрага одлично функционише и кад је у питању та функција, Google Диск је у доброј предности у односу на Dropbox, у коме претрага није јача страна.

Преглед и брзина рада
И Google Диск и Dropbox имају уграђене моћне прегледаче, који су у стању да прикажу готово све распрострањене формате докумената и слика.

Dropbox има опцију подешавања брзине преузимања и учитавања и ту је у предности. Google Диск, за сада, нема таква подешавања.

dropbox-limit

Такође, Dropbox приказује процес учитавања датотека и обавештава о завршетку процеса. У Google Диск то, још увек, не постоји и ту је у предности Dropbox.

OCR – препознавање текста на сликама
У Google Диску постоји препознавање текста на сликама, тј. на скенираним страницама, а, такође, Google Диск препознаје и слику на фотографијама. Нпр. ако на слици имате Кеопсову пирамиду, при претрази по том упиту, приказаће вам ваше фотографије пирамиде. И код ове функције је Google Диск у предности над Dropbox.

Дељење датотека
Оба сервиса омогућују дељење и датотека и фасцикли и то раде одлично, једино што, по мом мишљењу, тај процес је једноставнији у Dropbox, него у Google Диск. Осим тога, Dropbox има и синхронизацију у локалној мрежи, па су датотеке видљиве са више рачунара и није их потребно додатно слати и учитавати.

У суштини, оба облака су добра, а који ћете више користити, зависи од ваших потреба. Надам се да ће вам ова кратка анализа помоћи у одлуци.
.

4 коментара :

Blog trikovi је рекао...
Аутор је уклонио коментар.
Blog trikovi је рекао...

Moj favorit je josh uvek Dropbox i to zbog onoga shto si navela - BESPLATNA MOGUCNOST PROSHIRENJA prostora za chuvanje podataka. Kod mene Dropbox trenutno broji preko 18 GB i to je trenutno vishe nego dovoljno za moje potrebe. Sa 5 GB ne znam kako bih se snashao, ali verujem da Google nece ostati na tom broju vechito... sve u svemu dobar chlanak... poz...

Snelle је рекао...

Hvala ti. Samo neka oni daju što više prostora, a mi ćemo se već snaći:)

Miloš Miladinović је рекао...

Nе izgleda loše. Ja koristim Ubuntu One isto 5 GB slobodnog prostora, tu čuvam uglavnom pdf knjige imam ga i na telefonu pa kada mi nešto zatreba brzo preuzmem.
Za sada me dobro služi. :)

Постави коментар