четвртак, 24. мај 2012.

Optimizacija: Sitemap

sta
Sitemap datoteka je važna, neophodno ju je napraviti zbog indeksiranja svih materijala bloga i dodati u Google servis Alatke za vebmastere.
Nemam pojma o ovome, pa sam “iscedila” nešto iz mog prijatelja. Evo ga, a ako imate dopune ili izmene na ovu temu, molim vas da to podelite u komentarima.

Ako imate blog na Blogger-u, onda je vaš blog sa Atom-fidom, a url tog fida Google prihvata kao izvor datoteke Sitemap, pa ne morate ništa da pravite, već samo treba da dodate ovo što je napisano ispod.

Prijavite se na servis Alatke za vebmastere i videćete svoje blogove (sajtove). U spisku izaberite onaj za koji želite datoteku Sitemap.
Zatim, u levom stupcu izaberite Optimizacija – Sitemaps:

sitemap

U desnom gornjem uglu će se pojaviti veliko crveno dugme „Dodavanje/testiranje Sitemap-a“. Kliknite na njega i videćete sledeće:


Adresa bloga je već upisana, treba samo da dodate samu datoteku.
Ako broj postova u vašem blogu nije veći od 100, treba da upišete sledeće:

atom.xml?redirect=false&start-index=1&max-results=100

i kliknete na dugme „Pošalji sitemap“.

Ako imate više od 100 postova, treba da pošaljete još nekoliko puta po 100, dok ne obuhvatite sve vaše postove (može da se šalje i više, ali ima neki limit, pa je najbolje slati ovako). Samo ćete u ostalim vezama menjati broj. U ovoj prvoj vezi je bio jednak 1, u sledećoj će biti jednak 101, pa u sledećoj 201, pa 301,…

Kad pošaljete prvu sitemap, kliknite na “Osveži stranicu”, pa šaljite drugu i tako redom, dok ne pošaljete sve:

osvezi

Npr. ja imam između 500 i 600 postova, a to znači da ću 6 puta slati takvu sitemap, a poslednja će biti:

atom.xml?redirect=false&start-index=501&max-results=100

Posle par dana, kada Google proveri sve datoteke, videćete sliku koja govori o sadržaju vaše Sitemap – koliko ste postova poslali, koliko je indeksirano,…
.

4 коментара :

IT Blog zanimljivosti је рекао...

Thx snelle....nisam znao za ovo

Snelle је рекао...

Ma, nisam ni ja. Pošto smatram da ne moram sve da znam, neke stvari svesno odbijam da naučim. Međutim,... To me često sačeka na sledećoj krivini, pa se nametne samo. Tako je i sa ovim:)

banners broker је рекао...

Hvala za koristan blog post !

Snelle је рекао...

I drugi put:)

Постави коментар