среда, 23. мај 2012.

Optimizacija: Stranica greška 404 za Blogger



blog
Na novoj tabli Blogger-a dostupne su neke dodatne funkcije, na koje treba obratiti pažnju. Dodati su opis (meta oznake opisa), stranica 404 (greške i preusmeravanja) i robots.


greška404

Da bi stigli do njih, izaberite u Blogger-u neki od svojih blogova, pa u spisku sa leve strane izaberite karticu Podešavanja, pa onda opciju Podešavanja pretrage.

prilagodi

Stranica greška 404 je stranica, koja saopštava da je došlo do greške i pojavljuje se kada posetilac ukuca netačnu adresu stranice ili kada ta stranica više ne postoji. 

U idealnom slučaju, vaši posetioci se nikada neće sresti sa greškom 404, ali ako budu u prilici, ta stranica vam omogućuje da im se lepo izvinite i pomognete im da nađu ono što traže. Najgora varijanta je da takvu stranicu uopšte nemate. Posetilac tada nema predstavu šta se dešava i napustiće vaš blog.

Naravno, nemojte misliti da svi znaju šta je to greška 404. Treba u par reči da objasnite u čemu je problem, u prijateljskom maniru. Bolje je da napišete: „Ups! Ne možemo da nađemo stranicu koju Vi tražite!“, nego: „Greška 404. Stranica nije pronađena.

Privlačna i jasna stranica greške 404 može da navede posetioca da i dalje ostane na vašem blogu, jer vi tu stranicu možete da ukrasite najrazličitijim slikama i bojama, možete na nju da postavljate reklame i razne veze, da dodate neki smešan sadržaj, video,...

U odeljku  „Greške i preusmeravanja“ (slika iznad), pored rečenice: Prilagođena stranicaStranica nije pronađena“,  kliknite na opciju „Izmeni“.
Otvoriće se okno, u koje treba da upišete svoje saopštenje. Naravno, vi tu možete da upišete šta god želite, međutim, imate i mogućnost da tu stranicu zaista lepo napravite, jer u okno možete upisati html kod.

A, gde ćete da nađete kod, ako ne umete sami da ga napišete? Najlakše je da ga „nađete“ u uređivaču postova. Napišite sve što želite, stavite slike koje želite,..., kao kada pišete bilo koji drugi post, i kad završite, pređite na karticu HTML i iskopirajte kod. Onda taj kod samo zalepite u ovo okno. Ispod je nekoliko slika za stranice greška 404, koje su meni bile simpatične na drugim blogovima.


Ako trenutno nemate vremena da se time bavite (kao što je kod mene slučaj), evo i drugog rešenja. Programer sa bloga bloggertrickandtoolz je izmenio kod za najnovije članke na pokretnoj traci i prilagodio ga grešci 404.

U okno, upišite sledeći kod:

<div style="text-align: center;">
<span style="color: #cc0000; font-size: large;"><b>Joj!!!</b></span></div>
<div style="text-align: center;">
</div>
<h3 style="text-align: -webkit-auto;">
<div style="text-align: center;">
<span style="font-size: large;">Dospeli ste ovde, jer ste kliknuli na vezu,&nbsp;</span></div>
<div style="text-align: center;">
<span style="font-size: large;">koja više ne radi!</span></div>
</h3>
<div align="center">
<span style="color: #ed9e1f; font-size: 150px;"><strong>404</strong></span></div>
<br />
<div style="text-align: center;">
<span style="font-size: large;">Pokušajte da pređete na</span><br />
<span style="font-size: large;">&nbsp;<a href="http://blogsnelle.blogspot.com/">Početnu stranicu bloga</a></span><br />
<span style="font-size: large;">ili na jedan od poslednjih postova:</span></div>
<script src="http://bloggertrickandtoolz.googlecode.com/files/bloggertricksandtoolz.js"></script><script>
 var nMaxPosts = 15; var sBgColor; var nWidth; var nScrollDelay = 175; var sDirection="left"; var sOpenLinkLocation="N"; var sBulletChar="»»";
</script> <script src="http://blogsnelle.blogspot.com/feeds/posts/default?alt=json-in-script&amp;callback=RecentPostsScrollerv2"></script>


Umesto adrese mog bloga, upišite u kodu adresu vašeg bloga. Naravno, možete promeniti i tekst saopštenja, koji se vidi na stranici. Posle toga kliknite na dugme “Sačuvaj promene”.

Da bi proverili rezultat, upišite u adresnu liniju pregledača adresu svog bloga, a onda na nju još dodajte bilo šta, npr., /ihjoj/: http:blogsnelle.blogspot.com/ihjoj/, a zatim pritisnite tipku Enter. Pojaviće se vaša stranica greške 404.
.

0 коментара :

Постави коментар