субота, 7. јул 2012.

Странице у Blogger-у



блог
Захваљујем се Славку Мрђи, који је поставио питање о страницама у блогу и тако ме мотивисао да напишем овај пост. Славко пише блог о свом дивном селу Смољана, у Републици Српској. Нема много блогова чија је тематика село, па вас позивам да посетите Славков блог и оставите неки коментар, те тако подстакнете Славка да истраје у писању.

Статичке - информационе странице

У блогу се сви постови објављују на Главној (Основној, Домаћој, Почетној) страници (а касније се могу приказивати и на засебним страницама).

блог-оловка

У блогу на Blogger-у се може додати још 20 страница и то су тзв. статичке странице. Статичке странице у блоговима служе да информишу читаоце о самом блогу, његовој тематици, да се на некој од њих прикаже садржај ради лакшег сналажења по блогу и сл. Такве су код мене странице О блогу или  Контакт.

Додавање статичких страница је једноставно: На контролној табли блога, у списку са леве стране, налазе се Странице. Кад кликнете на ту опцију, отвориће се нова страница, на којој се види дугме Нова страница. На дугмету постоје две опције.

Прва опција је Празна страница. Кад кликнете на њу, отвориће се уређивач, који је исти као и уређивач постова. Напишите оно што желите на тој страници, ставите слике и друге мултимедијалне елементе, Објавите и добићете нову статичку страницу у блогу.

Статичке - навигационе странице

Пошто се сви постови објављују на Главној страници, сваком посту се обавезно придружује бар једна Ознака (а може и више). Те ознаке заправо представљају унутрашње странице, тј. рубрике (категорије), по којима су постови распоређени. Нпр., код мене у блогу, њихов списак можете видети у бочној колони:

рубрике

Број у загради, поред назива ознаке (рубрике), приказује број постова, који носе ту ознаку. Нпр., у рубрици Електр. књиге има 8 постова. Гаџет, који приказује те рубрике, додаје се као и сви други гаџети: Изглед>>Додај гаџет>>Ознаке>>Сачувај.

Ако мислите да то није довољно за сналажење читалаца, можете додати и навигационе странице.

Унутрашње везе:
Нпр., рецимо да ја нисам задовољна што имам само рубрику Електр. књиге, већ желим да додам и страницу Електронске књиге.

Поступак додавања је исти као што сам описала на почетку. Једино, у овом случају на дугмету Нова страница, треба изабрати опцију Веб адреса (уместо Празна страница). При клику на ту опцију, отвориће се мали прозор, у који треба уписати назив странице и URL адресу, на коју ће прећи читалац. Назив странице ће ми бити Електронске књиге, а URL адреса ће бити иста као адреса моје рубрике Електр. књиге. Да бих је видела, кликнућу на Електр. књиге и URL адреса ће се приказати у адресној линији прегледача. Ево је:
http://blogsnelle.blogspot.com/search/label/ELEKTR.%20KNJIGE

Још треба кликнути на Сачувај и у блогу, у списку станица, појавиће се нова страница под називом Електронске књиге. При клику на њу, отвориће се сви постови из те рубрике.

Спољашње везе:
На исти начин, могу се направити и странице-везе, које ће водити на спољашње ресурсе: на други блог (сајт), на профил у некој друштвеној мрежи, на албум, ...
.

5 коментара :

Šljivovitza је рекао...

Veoma korisno... Nadam se da će pomoći početnicim au Bloggeru.

Анониман је рекао...

Dali je moguce da na svakoj stranici pored pocetne za svaki clanak da imaju dugmici za dijeljenje jer koliko vidim clanci stoje jedan ispod drugog nema dugmica ispod svakog clanka kao na pocetnoj stranici?Dali je moguce to postaviti (dugmice za dijeljenje na ostalim stranicama)?

Marjan је рекао...

Pozdrav,

nedavno sam pokrenuo blog i na njemu dodao nekoliko strana. One su funkcionisale i bile vidljive par dana, a onda iz nekog razloga su se izgubile. Kad odem na kontrolni pano i na stranice one su prikazane, međutim na blogu ih nema. Nema čak ni onog natpisa "početna" koji je stajao po difoltu.

U međuvremenu sam dodavao neke gedžite, metatagove i sl, pa ne znam da li sam ja tu nešto "skrivio".

Link do bloga je http://muzejcaribrod.blogspot.com/

Snelle је рекао...

Postoje dva načina za prikaz stranica. Na tabli, u odeljku Stranice, ponuđene su opcije za izbor prikaza stranica. Koja je opcija kod tebe? Da nije NE PRIKAZUJ?

Drugi način prikaza stranica je da dodaš gadžet Stranice (tabla-Izgled-Dodaj gadžet-Stranice) i da ga postaviš na željeno mesto.
Možda je podrazumevano postojao, pa si ga uklonio kada si dodavao neke druge gadžete?

Анониман је рекао...

Kako je moguce dodati search label na stranıcı...npr blogsnele/searchlabel.blogspot.com
kako ovo dodatı da pıse search label umesto sto pıse p/nazıv stranıce?

Постави коментар