четвртак, 2. август 2012.

Google Календар и Тhunderbird



thunderbird
Thunderbird је најбољи бесплатни поштански клијент. Његове могућности су огромне, ни мало не заостаје за својим платним аналозима, и штета је не искористити га. Функције поштанског клијента Thunderbird се могу проширивати додавањем помоћних модула. Један од њих је изванредни Thunderbird календар, који се синхронизује са Google Календар.


Google Календар је веома користан за планирање личних и пословних обавеза и значајно штеди време. Доступан је у мрежи са било ког уређаја. Међутим, постоји и пар добрих разлога, зашто би требало да направите ваш Thunderbird календар, који ће бити синхронизован са Google Календаром. Прво, календар у Thunderbird је лепши и удобнији него у Google, a друго, имаћете и поштански клијент и календар у једном програму.

Детаљно упутство за рад са овим поштанским клијентом можете погледати у ова 4 кратка видеа:

Thunderbird се са Google Календар може повезати на два начина.
1) Додавање дугмета Google Calendar у траку са алаткама у поштански клијент Thunderbird:

Google Календар

Додавање је једноставно. На картици Алатке, изаберите Додаци:

додаци

У линију за претрагу додатака упишите "thunder cal" и када се додатак појави, кликните на дугме "Инсталирај":

thunder cal

После инсталирања, морате затворити и поново покренути ваш поштански клијент, да би се дугме Google Calendar појавило у траци са алаткама. Сада лако можете приступити свом Google Календару, директно из поштанског клијента, помоћу само једног клика.

2) Додавање у Thunderbird календара, који ће бити синхронизован са Google Календаром

Прво треба да инсталирате додатак за Thunderbird календар. На картици Алатке, изаберите Додаци. У линију за претрагу додатака упишите "lightning" и изаберите последњу верзију (у тренутку писања овог чланка је 1.5.2):

lightning

После инсталирања, морате затворити и поново покренути ваш поштански клијент.
Међу вашим картицама ће се појавити нова картица: Events and Tasks.
У изборнику картице Events and Tasks (Догађаји и задаци) изаберите Calendar (Календар) или притисните Ctrl+Shift+C и видећете подразумевани календар:

догађаји

Прављење календара, који ће се синхронизовати с Google календаром
Да би остварили синхронизацију Google Календара и календара у Thunderbird, потребно је да инсталирате још један додатак — Provider for Google Calendar. Њега инсталирате на исти начин као и претходне додатке. Кад поново покренете програм (после инсталирања додатка Provider for Google Calendar), идите на било које сандуче или на "Овдашње" и кликните на "Create a new calendar":

направи-календар

У прозору "Create New Calendar” изаберите "On the Network" и клиикните "Даље".

on-the-network

Отвориће се прозор у коме треба да упишете локацију календара. Да би је сазнали, пређите у ваш Google Календар и у изборнику шестокраке звезде изаберите Подешавања

подешавања

У прозору Подешавања календара изаберите Календари:

календари

Изаберите календар (кликните на његов назив), са којим ће се вршити синхронизација, или направите нови. У следећем прозору, нађите опцију “Приватна адреса” и кликните на “xml”:

приватна-адреса

Сада копирајте адресу:

адреса

Вратите се у прозор “Create New Calendar”, изаберите “Google Календар” и ставите копирану адресу у поље "Location", а онда кликните на дугме "Даље"

нови-календар

У следећем прозору упишите назив вашег календара, изаберите за њега боју и кликните "Даље":

назив-боја

Појавиће се обавештење да је календар успешно направљен и кликните на дугме "Доврши".

Сада у Thunderbird имате удобан календар, који се синхронизује са Google Календаром. Тај календар, успешно можете користити и на мобилном телефону.
.

0 коментара :

Постави коментар