среда, 17. октобар 2012.

Кућа добрих вести и животни магнетизам


Кућа добрих вести
Животни магнетизам“ је појам, који се појавио у 18 веку. Тада се појавио лекар и научник Франц Месмер, који је тврдио да сваки човек садржи магнетну материју, помоћу које може постићи сјајне резултате у лечењу. Позивао је оне, који су патили од меланхолије и других болести, да на себи искусе снагу „животног магнетизма“. 

Његова пракса се одвијала у Паризу и није дуго трајала, јер су научници су утврдили да „животни магнетизам“ не постоји, али излечења нису могли да објасне. Месмеровом и сличним експериментима су приписавне особине окултности, све док психологија није призната за званичну науку. Сада је добро познато да је једано од најјачих средстава за излечење вера (тј. плацебо ефекат). То само показује да у човеку постоји велика снага, која је способна да ствара чак и чуда.

Данас постоји велики спектар могућности да се она у сваком човеку подстакне. Поред школованих психотерапеута, још већу могућност на том пољу имају прилагођена средства информисања, која су, захваљујући напретку технологије, постала доступна скоро свима. И ту долазимо до парадокса. Иако је објављивање добрих вести животно важно, како за здравље појединаца, тако и за здравље нације у целини, наши медији (чак и они које дебело плаћамо), утркују се у објављивању лоших вести. Неки од „наших“ медија, инсистирају са понављањем тих лоших вести из дана у дан (не желим да их рекламирам, сами знате који су). Правдају се да је то истина, али истина је и да на сваку негативну вест, долази много већи број оних позитивних, за које, на тим медијима или нема места, или су оне маргинализоване.

најсрећнији

На срећу, у свакој бранши постоје и они светли примери, а када је њих мало, као што је код нас тренутно случај, онда они сијају још јаче, будећи наду да светлост једном може надјачати у том мрачном окружењу. Таква сјајна звезда је данас портал „Кућа добрих вести“. Препоручујем свима да учине добру ствар за своје психичко здравље и редовно прате вести овог портала, а онима који на било који начин могу да допринесу да садржај овог портала буде још богатији, да се без устезања јаве главној уредници Агнези Трпковски и понуде своју сарадњу.
.

0 коментара :

Постави коментар