понедељак, 22. октобар 2012.

Пелагеја – вокал који осваја


музика
Ја волим руску етно-музику, па моји пријатељи, који то знају, повремено од мене траже препоруке за слушање. Пре неколико дана су толико били одушевљени Пелагејом, да су чак инсистирали да обећам, да ћу о њој написати пост и то поделити са свим читаоцима мог блога. Ево, одржавам обећање.

Пелагеја

Захваљујући YouTube сервису, данас је могућност слушања музике са разних меридијана лако доступна и захваљујући томе, можете сами изабрати музику, која радује ваше уши. Ако сте радознали да чујете какви се то, добри звуци, врте источно од нас, предлажем да слушање започнете од песама групе „Пелагеја“. 

Група је добила име по својој певачици. Пелагеja Ханова je власница најраскошнијег руског вокала. Послушајте њен божанствени глас у песми Птичица (Пташечка), у видео клипу испод, а ако вам се буде допало, на YouTube можете послушати и друге песме ове изузетне групе:


За оне, који би да отпевају ову песму заједно са Пелагејом, ево их и речи:

У зялёному саду пташечкай пропела 
Йетый пташки есть гняздо, есть у ней и дети 
Йетый пташки есть гняздо, есть у ней и дети 
А у мене у сироты нет никого на свети 
А у мене у сироты нет никого на свети 
Ночь кочала да я детей, день коров доила 
Ночь кочала да я детей, день коров доила 
Подоивши да я коров в хоровод ходила 
В хороводе да я была веселай гуляла 
Хороша я да хороша ой плоха яодета 
Хороша я да хороша ой плоха яодета 
Никто замуж не бярет и мене за это
Никто замуж не бярет и мене за это
Пойду с горя в монастырь Богуй помолюся
Пойду с горя в монастырь Богуй помолюся
Перед иконаю святых слезами зальюся
Перед иконаю святых слезами зальюся
Ни пошлёт ли мне Господь , тай ду ли счастливый?
Ни пошлёт ли мне Господь , тай ду ли счастливый?
Ни возмет ли меня замуж молодец красивый?
У зялёному саду пташечкай пропела
Йетый пташки есть гняздо, есть у ней и дети

Пелагеја и Павел
Пелагеја Ханова и Павел Дешура

Пелагеја се родила 14 јула 1986 године. Са 8 година су је примили у специјалну школу на Новосибирском Конзерваторијуму, где је школовала глас. Такође, добила је стипендију из фонда "Млади таленти Сибира". Са 9 година је победила на руском конкурсу "Јутарња звезда" и добила признање "Најбољи интерпретатор народних песама у Русији 1996 године" и новчану награду од 1000$. Већ следеће, 1997 године, прослављени режисер Михалков-Кончаловски ће је позвати да учествује у велелепном шоу на Црвеном Тргу, који је био посвећен 850-годишњици Москве.

Затим је наступила у Међународном програму ОУН "Нова имена Планете", а после тога, била су јој отворена сва врата - стизали су позиви за најпрестижније сцене у земљи и иностранству. У марту 1998 године, 11-годишња певачица добија позив од Председника Русије. Те године, први пут после Другог Светског рата, срео се председнички трио, председници Француске, Немачке и Русије. На том скупу, према Протоколу, једини културни програм је био мали солистички концерт Пелагеје. Том приликом, председник Француске, Жак Ширак, назвао ју је "руска Едит Пјаф!".

1999 године је учествовала на фестивалима у Швајцарској, Единбургу, Лондону,... Те године је постала највише помињана личност на BBC, њени наступи су се давали на огромном екрану у централном парку Лондона, добила је понуду да сними албум у Единбургу, као и понуду од легендарног италијанског тенора Хозе Карераса, да учествује у светској премијери оперских звезда, која се одржавала 2000 године у Енглеској. Исте године се сели у Москву, јер су за њен глас, са распоном од 4 октаве, били потребни специјални професори.

Са колегом са Академије, Павелом Дешуром, основала је групу „Пелагеја“. Павел је вођа групе од њеног оснивања. Он је веома талентован гитариста и победио је на многим престижним такмичењима класичне гитаре. У групи „Пелагеја“ он компонује музику, пише аранжмане, свира гитару и пева пратећи вокал. Влада мишљење да су његова гитара и њен глас једнако непоновљиви и генијални. Група има препознатљив репертоар, а њега чине романсе и популарне руске народне песме.

Желим вам пријатно слушање ♬☺
.

3 коментара :

Ljubinka је рекао...

Spasiba tebi na ovom lepom postu:)!Uzivala uz Pelagejin glas.Tako lepa kombinacija njenog raskosnog glasa,gitare i udaraljki!

bajina basta је рекао...

Prelepo

Zoran Mihailo Pisković је рекао...

Одлично!

Постави коментар