субота, 24. новембар 2012.

Stvari, koje frilanseri ne vole da čuju

Frilanser (freelancer) je osoba koja je sama sebi gazda. Od naručilaca dobija da uradi određeni posao, za određeno vreme i za to biva plaćena. I to izgleda idealno: čovek sam bira šta će raditi i kada će raditi. Ali... (opet to ali!) tu postoje i loše strane. O njima interesantno piše jedan od blogera u blogu Hongkiat.com. Evo njegovog prikaza u skraćenoj verziji:

6 stvari, koje frilanseri ne vole da čuju

«Mnogi ljudi se samo prave da su ljudi, a zapravo su pali s Marsa“ – takve misli me obuzimaju pri komunikaciji sa nekim klijentima. Njihova pisma su toliko zaprepašćujuća, a poslovna saradnja tako nepredvidiva, da podseća na one uvrnute detektive.

jaoooo

Ako ste frilanser sa stažom, znate koliko zapanjujućih iznenađenja može da donese taj posao. Hajde da sastavimo listu najneprijatnijih stvari, koje frilanseri moraju da slušaju i da probamo da shvatimo, kako na njih treba reagovati.

1. Platiću kasnije
Vi niste pravi frilanser, ako još ni jednom niste čuli te neverovatne reči. Ma, u toj situaciji možete još smatrati i da vam se posrećilo, zato što se ponekad dešava da vas klijent i ne udostoji tih reči, već da jednostavno ispari. Pošto čudesne stvari, kao što su „ugovor“ ili „advokat“ u našoj zemlji skoro da ne funkcionišu, ostaje samo da sprečavamo gubitak molbama i napomenama. 

besplatno

Možete, na takav stav, navesti i svoje argumente: „Da li želite da kažete da treba besplatno da radim za vašu kompaniju? Zbog čega? Kažete da vaši saradnici takođe ništa ne primaju, ali su mirni i čekaju. Vaši saradnici, možda, računaju na buduće nagrade i karijerni rast u kompaniji, ali frilanseri su nešto sasvim drugo. Mi ne želimo karijeru u Vašoj firmi, jednostavno platite za urađeni posao i ništa više.“

Ipak, jedini način da se predupredi ta neprijatna situacija, jeste uzimanje delimičnog avansa pre početka posla (optimalno 50%). Na taj način možete da smanjite svoj gubitak, čak i ako klijent odjednom isčezne sa lica Zemlje. A ponekad, može na čudesan način i da vam se posreći, jer postoje i slučajevi, kada klijent isčezava odmah posle avansnog plaćanja.

2. Platiću, čim projekat zaživi
Taj odgovor se najčešće može čuti od profesionalnih maštara, koji obožavaju reč „startap“ i sigurni su, da će njihova ideja uskoro obuhvatiti vasionu i donosiće milione dolara. Oni je milostivo dele sa vama i obećavaju dobru nagradu, možda čak i bogatstvo, ali tek kada postignu uspeh.

projekat

Nikada ne padajte na te bajke. U suštini, to je isto što i poznata „nigerijska pisma sreće“. Ne dajte se uvlačiti u tuđe igre, koliko god zanosno da vam crtaju perspektive. Usredsredite se na svoj posao i neophodnost da zarađujete svoj hleb.

3. Тi si skuplji, nego moji saradnici ili …drugi će to da urade jeftinije!
Svaki put želim da kažem: „Onda, neka taj posao urade vaši saradnici“. Ipak, umesto toga, bolje je pažljivo napomenuti o svojim prednostima, iskustvu i znanju, koji su i motivisali klijenta da vam se obrati.

usluga

Objasnite da su usluge frilansera jeftinije od usluga kompanijskog radnika, jer se za frilansere ne plaćaju doprinosi, koji se podrazumevaju za radno mesto, osiguranja i porezi. Da bi potkrepili priču, pokažite još jednom poređenje tarifa i cena za slične poslove. Morate da budete sigurni u svoje znanje i cenu i da se trudite da od nje ne odstupate.

4. Nismo dobili vaš račun
„Verovatno je bio neki pad u Gmail, nismo dobili vaše pismo sa računom, zato ćemo platiti sledećeg meseca.“ U takvom slučaju skoro da nema nikakvog smisla raspravljati se i nešto dokazivati – izmislili su razlog da vam ne plate odmah ili uopšte. Jer, niste dobili nikakvu poruku poštanskog servisa o problemima pri dostavljanju pisma.

pismo

U toj situaciji je najbolje da ponovite slanje pisma sa molbom, da potvrde da je pismo primljeno. Naravno, dešava se i pad elektronske pošte, ali, ako se to ponavlja češće, onda treba da razmislite o daljoj saradnji.

5. Hajde da počnemo sve iz početka
Bez bilo kakve dodatne doplate, razume se. To se dešava prilično često i obično je praćeno sledećom izjavom: „Zbog čega ja treba da platim za dizajn, koji mi se uopšte ne dopada?“

početak

Da, ta pozicija ima nekog smisla, ali ni vi ne možete beskonačno prerađivati svoj rad, trošeći na to svoje radne sate, koji treba da budu plaćeni. Gde je garancija da se raspoloženje klijenta neće ponovo promeniti i da neće tražiti da preradite i sledeći dizajn sajta? Insistirajte na ponovnom razmatranju cene.

6. Radi šta god hoćeš!
Takva izjava je obično praćena rečima „Ja ti verujem!“ U stvarnosti, to znači da naručilac nema predstavu o onome što želi i uzda se u vaše telepatske sposobnosti.

rezultat

To se završava varijantom, koja je opisana iznad – „ne, to nije ono što treba, neke stvari treba popraviti, u stvari, najbolje je sve početi od početka“. Nikada ne počinjite posao, dok konkretno ne odredite i poželjno, zabeležite napismeno, koji rezultat želi da dobije vaš naručilac.

Naravno, to ni blizu nisu sva iznenađenja, sa kojima se sreće frilanser u svom radu. U komentarima možete ostaviti svoju dopunu ovog spiska.
.

5 коментара :

Александар Јовановић је рекао...

Ha,ha,ha
Hvala,Snele
A da li si doživela ovo,što mi reče vlasnik jedne privatne televizije:"To smo mogli i mi al' se nismo setili."

Snelle је рекао...

Odličan biser:)

Zoran Mihailo Pisković је рекао...

Снеле, примећујем да почињете да се бавите темама врло битним за пословање и комуникационе релације и односе. Врло успешно ''интепретирате'' штива на креативан начин, што ме одушевљава. Међутим пишете о људима који некоме требају и са којима се разговара. Шта да кажу људи којима нико не пише ништа, нити било ко реагује на било какав њихов натпис. То мотивационо ''убија'', па је ''добитак'' и када ти се и неки имбецил јави бар знаш да неко за тебе зна и да некоме требаш. То су ретки тренуци у животу ''ових непотребних стваралаца'' и права је радост када те барем ти ''имбецили'' ''требају'' и то free....
С поштовањем, Ваш читалац и помало следбеник колико се то може....

Zoran Mihailo Pisković је рекао...

Ауторка Снеле, допунио бих своје размишљање од јуче и следећим прецизирањем: Јуче сам само изнео фрагмент из живота сваког ствараоца и интернет делатника. Стога не ради се ни о каквом песимизму и резигнацији, већ напротив о оптимизму, јер ''фрагмент''је само ''фрагментарија'', а ''целина'' је пунина довршености циклуса-тоталитета. Вама пуно среће у јавном раду ради свенародног добра и молим Вас, пишите и даље креативно и подстицајно. У предметном посту ставили сте изванредне слике које су упечатљиве и оптимистичко-духовите са лицима предивних личности из неких других временских зона и географских локалитета.....

Snelle је рекао...

Hvala Zorane:) Teks i slike nisu moji. Preuzela sam ih iz drugog bloga (kao što i piše). Moje zasluge su samo izbor i prevod.

Постави коментар