уторак, 20. новембар 2012.

Време: управљање и организација


time drive

Ко хоће – тражи начине.
Ко неће – тражи оправдања.
Народна мудрост


Мудрост сам узела из књиге Глеба АрхангељскогТime Drive – Управљање и организација времана“. Књигу је на нашем језику недавно издала Finesa и могла се купити на недавно одржаном сајму, а сада у књижарaма.

По чему се ова књига разликује од других, сличних? О томе јасно говори сам аутор, а ја ћу се потрудити да овде наведем неке изводе, који то приказују.

У књизи су обрађена практична упутства за познате и мање познате методе као инструмент личног развоја, који, као последицу, има развој друштва у целини. Аутор говори:

сат„...Пажња усмерена на сопствене циљеве и вредности, по правилу, чини човека бољим. Смањује се број „амеба“, повећава број слободних и одговорних личности, способних да изврше самостални избор и извршавају послове, који нису 100% детерминисани спољним утицајима и околностима... Тај резултат тајм-менаџмента сматрам много важнијим од повећања сопствене ефикасности и продуктивности. То је, наравно, лепо, али у принципу – то је само сујета...“

У књизи се, кроз конкретне задатке и на врло приступачан начин, читалац мотивише да покрене ширење културе односа са временом и развијање „ефикасног размишљања“, а све то у циљу, да се покрену унутрашњи ресурси сваког члана друштва. Цитат: „Ако сваки наш сународник буде имао јасне циљеве, онда ће и енергија, потребна за њихово достизање, наша општа ефикасност као народа, бити неизрециво виша.“

У нашој држави и друштву, време није много цењена роба. Ми се према сопственом времену, углавном, понашамо прилично расипнички. А у XXI веку је, за опстанак друштва, од животне важности развој културе односа са временом. Што пре то прихватимо, бићемо конкурентније друштво на светској сцени. У том послу свако од нас има личну одговорност. Трунчица наше личне организованости и „ефикасног размишљања“, у мору свеукупне неодговорности, значи много. Она може бити покретач и замајац за многе промене. У књизи о томе пише: 

енергија


„Мото ТМ манифеста: „Успех – то је када успеш да промениш свет. Макар само мало. Управо ти, својом вољом

...Није потребан велики почетни капитал, почетни услови су веома повољни. Довољно је да се не плашите да преузмете мало одговорности за оно што се дешава око вас. Да се не бојите слободе – слободе да радите нешто што није само непосредна радно-патежна потреба. Слободе да мењате свет у складу са својим вредностима.

Укључите се. Људи и живот око вас постаће мало слободнији, одговорнији, смисленији. Можда чак и срећнији...

...Да бисмо у потпуности искористили наше могућности и наше јаке стране, фале нам само три ствари: дрски циљеви, спремност да се много ради и организованост.“

Шта мислите, од наведене три ствари, која нама највише недостаје?

4 коментара :

Zoran Mihailo Pisković је рекао...

Веома занимљиво...С поштовањем,

Snelle је рекао...

Књига заслужује респект и зато је препоручујем свима.

Александар Јовановић је рекао...

Lep tekst.i pobuđuje zainteresovanost za knjigu.
Moram priznati da sam nesklon radovima tipa "radi na sebi",ali mi se čitanje predloženog čini korisno upotrebljenim vremenom.

Snelle је рекао...

Hvala Aleksandre:)
U knjizi, direktor jedne firme kaže (parafraziram): Dok nisam upoznao Glebove metode, mislio sam da sam mnogo dobro organizovan čovek.

Posle, samo delimične primene metoda iz ove knjige, mogla bih da izjavim to isto i zato sam sigurna da će svaki čitalac, čitanjem ove knjige, korisno upotrebiti svoje vreme.

Постави коментар