петак, 25. јануар 2013.

Google+ Zajednice


google plus
U mreži Google plus postoji nekoliko načina organizovanja. Osnovni su Krugovi, u koje dodajete određene korisnike, zatim, možete uređivati svoju Stranicu, a postoje i Zajednice.

O Zajednicama nisam do sada pisala, a da to uradim, podstakao me je +Ivan Starčević, jednim svojim pitanjem o njima.

Vrste Zajednica: Zajednice vam daju mogućnost da napravite grupe i forume, posvećene određenoj temi, po vašem izboru. Zajednice mogu biti javne (otvorene) i privatne (zatvorene). U zatvorenim zajednicama možete razmatrati uskospecijalizovana pitanja i deliti materijale samo sa određenim korisnicima.

Pretraga zajednica
zajednica
U Google plus, u koloni sa leve strane, nalazi se zeleno dugme Zajednice. Klikom na to dugme, dospevate na početnu stranicu Zajednica, gde ćete videti postojeće otvorene zajednice. Ako među njima ne nađete interesantnu zajednicu, možete pretražiti ostale, upisujući upit u liniju za pretragu, gore, sa desne strane:

izbor zajednice

Možete slobodno pregledati sadržaj svake otvorene zajednice, ali morate se uključiti u nju, ako želite da komentarišete. Uglavnom se možete uključiti odmah u otvorene zajednice, a samo poneka zajednica zahteva potvrdu od strane vlasnika ili moderatora.

Zatvorene zajednice, najverovatnije, nećete ni videti, jer ih vlasnici mogu isključiti iz rezultata pretrage i vi se u njih možete uključiti samo posle odobrene molbe za uključenje, od strane vlasnika ili moderatora.

Postovi
Postovi se u zajednicama dele isto kao i u krugovima: na stranici zajednice, s vaše lične stranice ili s drugog sajta. Ako želite da podelite informaciju s zajednicom u trenutku kada se ne nalazite na Google+, kliknite na dugme „+1“ i izaberite zajednicu u polju „+Dodajte imena, krugove...“

Nije moguća istovremena publikacija postova u više zajednica, a to znači i da ne možete istovremeno podeliti post u zajednici i na svojoj početnoj stranici. Naravno, ako ste post objavili u zatvorenoj zajednici, videće ga samo članovi te zajednice.

Teme, koje se razmatraju u nekoj zajednici, mogu se podeliti po rubrikama (kategorijama) i svoj post odmah možete dodati u odgovarajuću rubriku.

Napuštanje zajednice
Zajednicu možete napustiti u svakom trenutku, ako zaključite da vam ona ne odgovara. Dovoljno je da uđete na stranicu Zajednice i, ispod slike Zajednice, u padajućem izborniku na dugmetu Radnje, izaberete opciju „Napusti zajednicu“:

napusti zajednicu

Obaveštenja
Ispod slike Zajednice, nalazi se i malo zvonce. Klikom na njega, možete podesiti obaveštenja o novim postovima u Zajednici. Ako je uključeno, onda će vam obaveštenja stizati na e-poštu, mobilni i prikazivati se na traci alatki Google.

isključi obaveštenja

Pravljenje Zajednice
Možete napraviti onoliko zajednica, koliko želite. One mogu biti i otvorene i zatvorene.

Da biste napravili Zajednicu, potrebno je da, na početnoj stranici Zajednica, kliknete na dugme „Napravi zajednicu“ u desnom gornjem uglu:

napravi zajednicu

Zatim, izaberite tip zajednice (javna-otovorena ili privatna-zatvorena), a onda i naziv zajednice:

tip zajednice

Posle izbora, kliknite na dugme „Napravi zajednicu“. Time je zajednica napravljena i možete da joj dodajete neke elemente: sliku (simbol grupe), popunite informaciju „O zajednici“ i napravite rubrike. Posle toga, možete da pozivate ljude, da se pridruže vašoj zajednici i da zajedno razmatrate teme i razvijate ideje, koje su vam interesantne.
.

6 коментара :

Zoran Mihailo Pisković је рекао...

Изврсно. О Гугл + увек постоји огромно интересовање....С поштовањем, Писковић

Dragana је рекао...

Evo i jedan primer za zajednicu u kojoj je glavna tema učenje italijanskog jezika: https://plus.google.com/u/0/communities/102917584110676744152

Snelle је рекао...

@Zorane hvala.

@Dragana, odličan ti je blog za italijanski. Sve je lepo i pregledno. Ako mi padne na pamet da učim italijanski, svakako ću se obratiti...

Za one, kojima treba italijanski, evo ga ovde: http://italijanskionline.wordpress.com/

Dragana је рекао...

Hvala! Moj blog je star tek godinu dana, tako da još treba da raste:) Inače, rado pratim ovaj blog jer ima dosta korisnih informacija. Neke sam trikove u blogovanju naučila baš ovde:)

Анониман је рекао...

Predlažem sledeću zajednicu za sve one koje interesuju noviteti u Guglu+:
https://plus.google.com/u/0/communities/117826457344247074938

Snelle је рекао...

Hvala za adresu, ali za mnoge će biti problem što ta zajednica nije na srpskom.

Постави коментар