четвртак, 24. јануар 2013.

Narezivanje diskova u Windows7


disk
Postoji veliki broj programa, pomoću kojih se mogu narezati CD diskovi, ali, takvu mogućnost daju i sami sistemi Windows, bez ikakvih dodatnih programa. Kako se zapisuju informacije na CD diskove u XP pisala sam u postu Narezivanje diskova u XP, a ovde će biti reči o Windows7.

Vrste diskova
Postoje CD i DVD diskovi. Na njih se pomoću lasera zapisuju informacije: dokumenti, muzika, fotografije, filmovi i druge datoteke. Osnovna razlika između te dve vrste diskova je količina informacija, koja se na njih može smestiti. Otprilike, na DVD disk se može smestiti 5-8 puta više informacija nego na CD disk.

Na diskovima postoje oznake: RW i R. Među njima je sledeća razlika: na disku s R moguće je zapisati informaciju samo jednom, a na disku s RW, informacija se može zapisivati više puta, tj. takvi diskovi se mogu brisati i ponovo na njih stavljati nešto drugo – takvi diskovi se nazivaju multisesijnim diskovima.

Računari s OS Windows7 (i Vista) mogu zapisivati informacije i na DVD i na CD (za razliku od WindowsXP gde je to moguće samo na CD).

Narezivanje
Prvo, označite fascikle i datoteke, koje želite da stavite na čist disk. Kliknite desni klik na izabrane datoteke i iz padajućeg spiska izaberite opciju „Kopiraj“.

kopiraj

Zatim, ubacite prazan disk u disk-jedinicu i zatvorite mali prozor, koji će se pojaviti. Idite na Start-Računar (MyComputer) i otvorite CD/DVD jedinicu. Otvoriće se mali prozor. U njemu treba da izaberete tip diska. Predlažu se dva tipa: „Kao USB fleš disk“ i „Sa CD/DVD plejerom“.

USB fleš

Prva varijanta je pogodnija: imaćete disk koji podseća na fleš. Možete zapisivati fascikle i datoteke običnim kopiranjem, a uklanjati sa diska prostim brisanjem.

Druga varijanta „Sa CD/DVD plejerom“ je klasična (kao u WindowsXP). To je sigurna varijanta i disk, koji je narezan u takvom režimu, može da se otvori na svakom računaru.

Izaberite varijantu, koja vam odgovara, i klknite na dume Dalje. Ako ste izabrali prvu varijantu „Kao USB fleš disk“, videćete upozorenje o neophodnosti da sačekate dok se pripremi disk za narezivanje.

formatiranje

Pošto se disk pripremi, taj prozor će nestati, a pojaviće se novi prozor, u kome će vam predložiti da otvorite fasciklu da bi se prikazale datoteke.

Ako se takav prozor ne otvori, idite ponovo na Računar (MyComputer), zatim otvorite „CD/DVD jedinicu“ i kliknite desni klik miša na prazno mesto u novom prozoru. Otvoriće se padajući izbornik, a u njemu izaberite „Nalepi“. Ubrzo će sve vaše, izabrane, fascikle i datoteke biti dodate na disk. Disk je narezan.

Ako izaberete drugu varijantu: „Sa CD/DVD plejerom“, otvoriće se prazan disk. Potrebno je da na praznu površinu kliknte desni klik i izaberete opciju „Nalepi“. Fascikle i datoteke će se nalepiti, ali one još nisu narezane. 

Da biste ih narezali, ponovo kliknite desni klik na praznu površinu i iz padajućeg spiska izaberite opciju „Nareži na disk“:

nareži

U prozoru, koji će se pojaviti, možete zadati željeni naziv za svoj disk, mada to nije obavezno. Tu je još potrebno da zadate brzinu rezanja (npr. 16x).

brzina

Onda kliknite na dugme Dalje. Pričekajte malo da se disk nareže. Kad se narezivanje završi, otvoriće se novi prozor, u kome treba da kliknete na dugme Gotovo. Pre zatvaranja CD/DVD diska, potrebno je još da završite sesiju. Da bi to uradili, u fascikli Računar (MyComputer), kliknite desni klik na CD/DVD jedinica i u padajućem spisku izaberite opciju „Zatvori sesiju“. Posle toga će se sesija zatvoriti i disk možete koristiti na drugim računarima.

Brisanje diska u OS Windows 7
Disk možete obrisati, ako je on multisesijski. Na takvom disku stoji oznaka RW (ako je samo R, onda se ne može brisati).

Ubacite disk u disk-jedinicu, otvorite fasciklu Računar i kliknite desni klik u DVD RW jedinica i izaberite opciju „Izbriši disk“. Otvoriće se novi prozor, u kome treba da kliknete na Dalje i da sačekate dok se ne izbriše. Na kraju, kliknite na dugme Gotovo i disk je čist i spreman za ponovno korišćenje.

Formatiranje CD/DVD-diska
U fascikli Računar, kliknite desnim klikom na ikonu DVD RW jedinica i izaberite opciju Formatiraj, a onda, u novom prozoru, kliknite na dugme Počni.

Brisanje CD дискa u Windows XP
Stavite disk u disk-jedinicu. Idite na Računar (MyComputer). Kliknite dva puta na CD/DVD jedinica. Onda kliknite desnim klikom na prazno mesto u prozoru. Iz  padajućeg izbornika izaberite Obriši CD-RW. U prozoru, koji će se otvoriti, kliknite na dugme Dalje. Malo sačekajte da se disk obriše. Kad se proces završi,  pojaviće se dugme Gotovo. Kliknite na njega i to je to. Disk je čist i možete na njega staviti nešto drugo.
.

1 коментара :

Анониман је рекао...

HVALA!!! Svašta znam na kompjuteru da uradim (nije da sam stručnjak ali snalazim se), ali kad treba da narežem CD kao da me neko ubode prstom u oko. :) A obično mi traži neko ko misli da sam neki kompjuter genije i onda sve idem metodom "pokušaću, valjda je ovako bilo prošli put" (koristila sam Nero... neki, pojma nemam koji). Ali ovo je mnogo prostije, i baš ste mi ulepšali dan :) Pozdrav!

Постави коментар