четвртак, 7. март 2013.

Подсетници на Радној површини


Подсетници на Радној површини
Постоји велики број планера и подсетника, који ће вам омогућити да на своју Радну површину „лепите“ напомене у бојама. Могу да поделим добро искуство са три таква подсетника: Atnotes, Machy и Sticky Notes.

Подсетници на Радној површиниAtnotes постоји на српском. Он је одличан и можете га користити, иако му је подршка укинута. Он ће вам омогућити да прикачите листиће-подсетнике на своју Радну површину и тако не заборавите да урадите нешто важно. Уме да буде врло практично, ако пуно времена проводите за рачунаром.

Подсетници на Радној површини
Machyтакође могу да препоручим из личног искуства. Можете га програмирати за разне догађаје много дана унапред и он ће вас подсетити на њих благовремено. Програм је на руском, али је једноставан, не садржи ништа сувишно, поседује само пар функција, па ћете се лако снаћи. Осим поруком, он ће вас и звуком упозорити на наступајући догађај.

Подсетници на Радној површини
Sticky NotesУ ОС Windows 7 постоји уграђена могућност рада са оваквим подсетником. Као и у другим програмима и ту је коришћење стикера једноставно. Да бисте их користили, преко екранског дугмета Старт, изаберите: "Старт-Сви програми-Прибор" и кликните на опцију  "Sticky Notes" (можете га додати као пречицу на Радну површину):

Подсетници на Радној површини

После тога, на својој Радној површини ћете видети празан листић (стикер):

Подсетници на Радној површини

Ако радећи, у неком тренутку, не видите стикер на Радној површини, он није нестао, само се сажео у статусну линију и да бисте га поново отворили, треба да кликнете на његову икону.

Писање напомене је једноставно: напишите текст на стикеру и кликните ван њега негде на Радну површину, да би текст био прихваћен.
Стикер има неколико једноставних функција: можете га премештати, ухвативши га левом типком миша у области линије заглавља, можете му мењати димензије, тако што ћете га развлачити у доњем десном углу: 

Подсетници на Радној површини

Можете мењати величину слова. Потребно је да прво кликнете на поље с текстом, а онда, држећи типку Ctrl, да окрећете точкић миша. Можете мењати и боју, тако што ћете на њега кликнути десни клик и у падајућем изборнику изабрати боју:

Подсетници на Радној површини

Нови стикер можете додати тако што ћете кликнути на плусић у већ постојећем. А, ако желите да уклоните стикер, кликните у њему на крстић:

Подсетници на Радној површини

0 коментара :

Постави коментар