четвртак, 18. април 2013.

RealtimeBoard - заједнички рад на даљину


RealtimeBoard
RealtimeBoard је виртуелна табла за колективни рад. То је бесконачна табла, на коју  можете стављати слике, филмове, документа, додавати белешке, цртати, писати, лепити стикере и сачувати резултат у реалном времену. Можете позвати колеге и пријатеље и радити заједно, иако се налазите на различитим локацијама.

Овакав сервис је одличан за:
- заједнички рад над пројектима било које врсте
- коришћење у фирмама
- коришћење у образовању
- комуникацију са клијентима и контролу рада у току израде неког пројекта; значајно се може уштедети време на слање датотека, сусрете и телефонске разговоре

Сервис постоји на руском и енглеском језику. Иако постоји кратко време и још није изашао из бета фазе, већ је покупио многе награде и признања, као веома удобан, брз и квалитетан. У њему постоје неке лепе погодности. 

табла

Прво,  има библиотеку елемената, која омогућује да се лако црта дизајн сајтова и додатака (слично као што имају сервиси за израду сучеља) и да се то осмишљава тимски.

Друго, у сервису се могу правити презентације. Оне се праве као и у популарном серивису Prezi, једноставним премештањем објектива по великој виртуелној табли, на којој су у произвољном редоследу распоређени слајдови. За разлику од Prezi, овде се ти слајдови могу тимски уређивати и мењати.

Треће, у сервис се могу додавати коментари у виду мини-чатова. Коментар се може придружити било којој тачки табле и сви учесници учествују у дискусији. То је много удобније него обичан (јединствени) чат, у ком радна група разматра сва питања одмах.

чат

Судећи по одзивима, корисници су веома задовољни. Један од корисника је изнео овакво мишљење:
"Све изгледа минималистично и модерно, али кад почнеш да радиш, схваташ колико корисних алатки постоји на овој онлајн табли. Једноставно, замислите да сте са својим тимом сели на под, око великог листа, с маркерима, стикерима и сликама из новима и почињете да правите "колаж" пројекта... Ово је најбољи онлајн инструмент за оне, који схватају вредност визуализације информација у пројектном раду."

Такође, творци табле су омогућили преузимање кода и уграђивање табле у сајт или блог.

За RealtimeBoard постоје додаци:

- за Chrome: http://goo.gl/C3IER
- за Chrome, који функционише с Google Disk: http://goo.gl/LRv3I
.

0 коментара :

Постави коментар