четвртак, 4. јул 2013.

StarDict – шкољка за речнике

StarDict
StarDict је бесплатна програмска шкољка за све речнике, енциклопедије, упутства. У њему, нема ограничења за инсталирање речника. Тј. можете сами додавати и уклањати изабране речнике, упутства,... 

Сајт за преузимање:  
http://code.google.com/p/stardict-3/downloads/list

StarDict има доста добре могућности. Једино, из личног искуства могу да кажем да је боља и стабилнија верзија stardict-3.0.1.exe (Classical Stable), и да подржава много више речника од новијих.

Инсталирање StarDict шкољке
Пошто StarDict долази из ОС Linux, за његов рад је потребна библиотека GTK+ 2.0. Ако је немате у рачунару, није никакав проблем, јер је она упакована у инсталатор StarDict, и у току инсталације, само треба да дозволите њено инсталирање.

По завршетку инсталирања, на радној површини ће се појавити икона, преко које ћете моћи да покренете StarDict. Програм-шкољка је преведен на наш језик:

шкољка

Прозор StarDict има једноставан изглед: на врху се налази линија за унос речи, испод те линије је мали панел са алаткама, а испод њега долази дефиниција унете речи. У окну са леве стране налази се списак сличних упита/речника.

Инсталирање речника
Да бисте видели који речници су инсталирани у вашој StarDict шкољци, кликните на дугме списак речника (дугме у доњем десном углу са сликом кључа на листу). Отвориће се прозор са списком речника. Ту се види само један речник:

речници

Сами морате додавати речнике. Речнике проналазите на Интернету (нпр. http://sourceforge.net/projects/xdxf/ или  за енглески: http://www.fluentizer.com/).

Инсталирање речника се своди на следеће кораке:
  • преузмите речник у архиви tar.bz2 (Linux архива);
  • отворите фасциклу, у којој је инсталиран StarDict (обично C:\Program Files\StarDict) и нађите тамо фасциклу dic;
  • распакујте садржај преузете архиве у ту фасциклу и поново покрените програм.

Управљање речницима
Управљање речницима се обавља преко картице „Управљање рјечницима“. Ту можете да наведете које речнике треба покренути при претрази значења, а које не (једноставно уклоните штикле поред непотребних речника). Такође, имате могућност да сортирате речнике, правећи нове групе за њих:

управљање речницима

StarDict подржава рад и са онлајн речницима. Пређите на картицу „Network dictionaries“, да  бисте их учитали. Појавиће се мали прозор. При покушају учитавања речника, видећете да морате направити налог корисника StarDict, да бисте могли да користите онлајн речнике. Да бисте то урадили, затворите тај прозор и пређите у „Поставке“ програма (последње дугме у доњем десном углу).

Ту треба да пронађете опцију „Net Dict“ (одељак „Network“), да изаберете потребан сервер (најбоље оставите како је подешено) и порт (оставите како јесте), а затим да кликнете на дугме „Назив налога“. Појавиће се поља у која треба уписати произвољно име (ако је доступно) и задати лозинку за приступ налогу. Затим, кликните на „У реду“ па на дугме региструј налог – „Register an account“. После тога, можете да додајете мрежне речнике:

налог

Поново се вратите у прозор управљања речницима, на картицу „Network dictionaries“. После малог чекања, појавиће се списак сајтова (дугме „Dodaj“), који дају бесплатно коришћење речника. Изаберите било који и кликните на дугме „Dodaj“:

додај речник

Сучеље и рад са програмом
Да бисте започели рад, једноставно унесите реч која вас занима и одмах ћете, у централном окну програма, добити реч:

упит

Сасвим са леве стране, иза списка речи, налази се неколико дугмади:
  • Прво дугме вам омогућује да видите списак сличних речи. 
  • Друго дугме - ако кликнете на друго дугме, видећете списак речника, у којима постоји тражена реч. 
  • Треће дугме – ако кликнете на њега, позваћете режим превода целог текста. Можете да унесете текст и да пробате да га преведете на други језик путем онлајн преводиоца. 
  • Четврто дугме вам омогућује да укључите/искључите онлајн и локалне речнике.

.

0 коментара :

Постави коментар