понедељак, 8. јул 2013.

Слике, бело одело и Blogger

слике
Слике су саставни део чланака на Интернету и као што постоје правила за писање текста, исто тако постоје и  правила за уметање слика у текст.


О томе сам детаљније писала у чланку Оптимизација: Слике у Blogger-у, а пошто ме је недавно двоје људи питало о тој теми, ево још једног чланка.


бело одело

Рецимо да пишете пост о белом оделу, који илуструјете одговарајућом сликом. Ако једноставно само додате слику у чланак, онда претраживачима о њој ништа није познато осим њене url адресе и на то претраживачи не гледају благонаклоно.

Због тога, при додавању слике, обавезно треба узети у обзир још неке детаље:
  1. Приказ на слици треба да буде у складу са смислом текста.
  2. Слика треба да буде оригинална, а ако узимате неку бесплатну са Интернета, потрудите се да је измените и добијете јединствену слику.
  3. У називу слике треба да користите кључне речи. Много је боље да напишете belo-odelo.jpg него bo1.jpg (о правилима за писање назива слике погледајте у чланку Слике у Blogger-у).
  4. Ако будете постављали везу (или сидро) на неку слику на сајту, у тексту везе користите кључне речи.
  5. Атрибути title и alt – атрибути које треба обавезно да додате у таг img:

<img title="Бело одело" alt="Бело одело" src=" https://lh4.google.../belo-odelo.jpg" />

Title назив чланка или слике, који ће искочити кад слици принесете показивач миша
Alt алтернативни текст, који се појављује на месту слике, пре него што се она учита, а који претраживачи користе за убрзање учитавања страница (страница се учитава и отвара одмах, а учитавање слика може да се одвија и после тога или слике не морају ни да се учитају – ако су искључене)

Blogger је максимално олакшао додавање атрибута title и alt. У уређивачу постова кликните на додату слику и у хоризонталном менију испод слике изаберите опцију „Својстава“, а затим у искачућем прозору унесите значења за title (насловни текст) и alt (алтернативни текст):

title-alt
.

2 коментара :

Blog Jaka Šifra је рекао...

A https://adwords.google.com/o/Targeting/Explorer?__u=1000000000&__c=1000000000&ideaRequestType=KEYWORD_IDEAS#search.none koristite da bi znali koje reči da koristite za title i alt

Snelle је рекао...

Хвала ти, ово је одлична допуна за пост:)

Постави коментар