недеља, 14. август 2011.

Optimizacija: Слике у Blogger-у

SlikaBlogger
Немам знања о оптимизацији, није ми то баш нека прека потреба, а поштено да кажем и лења сам за то. А управо то ми је замерио један од наших угледних блогера, те ја реших да се ипак мало потрудим.
.
Кренула сам од слика. Циљ ове оптимизације је да се смањи време потребно за учитавање странице и олакша прегледање читаоцима са споријом конекцијом. Ево шта о томе ископах на Интернету, можда још некоме затреба:
.

SlikaOptimizacijaBlogger
.
1. Име за слику
Веома је важно одабрати прави назив за слику. Прво – у назив треба да буду укључене кључне речи, које су релевантне за чланак. Друго – у називу не треба да буду: празни простори (размаци), косе линије (/) и тачке (.), јер ће оне углавном бити замењене са %20 и неће имати вредност када је у питању SЕО. Уместо њих, треба користити знаке средња цртица (-) и плус (+). Нпр. слика се зове: „Слика о слици“ – треба назив написати: „Слика-о-слици“ или „Слика+о+слици“.
.
2. Формат слике
Непожељан ја bitmap формат, јер нема никакву компресију слике. Ако слику креирате у Photoshopu, треба да је експортујете у неки формат са компресијом, тј. на картици File у падајућој листи изаберите опцију Save for Web и сачувајте слику у неком од популарних формата: JPEG, GIF или PNG (у прозору који вам се буде отворио, пре коначног чувања, можете пробати како слика изгледа у различитим форматима, при различитим степенима компресије и одабрати најбољу опцију: код GIF формата је то Lossy и што за Lossy ставите већу вредност, квалитет ће бити лошији, али тежина мања, a kod JPEG формата то је Quality и што за Quality oпцију ставите већу вредност, бољи је квалитет слике и већа тежина).
Ако је један део ваше слике транспарентан (провидан), експортујте је у GIF формату са укљученом опцијом Transparency.
.
Сервис који ће вам помоћи да урадите компресију слике и смањите јој тежину, при чему се неће променити квалитет слике. Рад у сервису је врло једноставан: отпремите своју слику, сервис изврши компресију, прикаже резултат у малој таблици и понуди вам да је преузмете у .zip архиви.
.
Најбоље је да овај сервис користите пре него што слике отпремите у Picasa Web Album (Picasa је најбоље решење кад је у питању блог на Blogger). Може се користити и неки други хост за слике, али препорука је да се користи само један и да све слике за блог иду са само једног сервиса.
.
4. Додати атрибуте: title и alt
- Наслов чланка или слике (title) треба да се види у малом искачућем прозору, када се мишем стане на слику
- Алтернативни текст (alt) је текст који се појављује на месту слике, када се слике споро учитавају (спора веза,...). Он доприноси бржем отварању странице и зато је важно да слика има alt атрибут.
.
Ово су атрибути тага img. Они се додају при писању чланка. Кад сте у уређивачу написали чланак и додали слике, кликните у линији са алаткама на дугме HTML. Видећете HTML код свог чланка. У њему нађите код слике. Изгледа слично као овај код испод (чланак ми се зове: Gmail: manje pisama, а у случају да слика није одмах учитана, уместо ње треба да се појављује текст: Gmail logo):
.
KodBlogger
.
Претпостављам да је ово за већину нас, „обичних“ блогера, довољно, јер радње из тачака 3 и 4 су додатни посао, али SEO стручњаци кажу да то треба. 
.
Погледајте још један чланак о оптимизацији слика: Слике, бело одело и Blogger.  

Ако знате још неке битне ставке у оптимизацији слика, будите добри па их поделите са нама испод у коментарима.

.

7 коментара :

Milan је рекао...

Vec neko vreme hocu da napisem slican tekst (malo opsirnije o tacki 4) pa me sve nesto mrzi. Ovo ce biti odlican uvodni tekst, moracu da stavim ovaj link!!!

Snelle је рекао...

Super! Kad napišeš, budi dobar, pa ostavi vezu na njega ovde u komentarima:)

Stefan је рекао...

Eh da si pisala ovo malo ranije kad sam počeo sa blogovanjem :) sad mi je ovo sve već dobro poznato :D ipak odličan post, mnogima će poslužiti :)

Milan је рекао...

Evo i linka, malo kasnim nisam bio tu ali dobro

http://jakasifra.blogspot.com/2011/08/google-seo-optimizacija-za-slike.html

Анониман је рекао...

Snežana, nikako mi nije jasno, kako da dobijemm taj iiskačuči prozorčić sa nazivom slike. Napisala sam post, ubacila sliku u postu, otišlaa na HTML vidim nešto slično Vašem kodu ali tu se negde izgubim i ne znam šta dalje.
Nemam tiitle i alt. Neznam da li sam dobro objasnila i da li razumete u čemu je problem ?

Snelle је рекао...

Da, razumela sam.

title="tvojnaziv" alt="nekitvojtekst" ubacuješ sama (npr. kao što je gore u članku, neposredno pre: border="0")

title i alt ne postoje u tvom kodu i zato treba da ih dodaš sama.

Анониман је рекао...

Snežana, hvala mnogo !!!

Постави коментар