четвртак, 22. август 2013.

Anki – учење језика (2)

Anki
Anki је најбољи бесплатни програм за учење језика путем „интервалског понављања" страних речи. „Интервалско понављање“ је неопходан услов за учење, што је научно доказао још 1885 године немачки експериментатор, психолог Hermann Ebbinghaus, који је увео појам „Крива заборављања“...

У посту „Anki – учење језика (1)“ сам описала почетне кораке у раду са овим програмом, а сада ево још неких могућности.

Уређивање карата

Ако сте у време учења уочили грешку на карти, или ако желите да додате још нека значења или нека објашњења за реч,…, можете тренутно приказану карту да уредите по своме, тако што ћете у доњем левом углу прозора Anki кликнути на дугме „Уређивање“. 

Отвориће се прозор за уређивање параметара карте, у коме ћете, осим уобичајених алатки за уређивање текста, видети и дугме за снимање, па можете снимити изговор речи, а са његове леве стране је и дугме за прикључивање датотека и можете на карту да додате слику или звучну датотеку са снимком изговора:

Anki – учење језика

Међу допунским могућностима (мала стрелица на крају траке са алаткама) је додавање формула и израза посредством окружења LaTEX, а ту је и мали HTML-уређивач.

Прављење сопствених карата

Да бисте направили сопствену мнемокарту, потребно је да у прозору Anki кликнете на картицу „Додај“. Појавиће се прозор који је сличан претходном прозору за уређивање карата:

Anki – додај карту

Ту је систем исти као у претходном примеру. Имате две стране: Лице (предњу) и Наличје (задњу) страну, које попуњавате у складу са сопственим потребама. Такође, можете да додате слике, аудио датотеку или да снимите изговор.

У прозору Anki, у истој линији са помињаним картицама Шпилови и Додај, налази се и картица „Прегледај“. Кликом на њу, отвара се нови прозор, у коме ћете видети добар преглед материјала који постоји у вашем програму Anki, а такође, ту можете извршити измене на картама, увести нове,… 

Преглед статистике

Anki има одличан приказ статистике. Своје (не)успехе у учењу ћете лако видети, ако у главном прозору програма кликнете на дугме са сликом хистограма, тј. на дугме „Покажи статистику“:

Anki – статистика

Осим учења речи из страних језика, помоћу овог програма се могу учити и друге ствари. Нпр. међу шпиловима на серверу постоје шпилови за учење нота на врату гитаре, затим шпилови за учење језика програмирања,...

Anki додаци 

Постоји велики број додатака за овај програм. Додаци се увозе са Интернета или из рачунара. Додатке увозите у самом програму пратећи пут: Алатке >> Додаци >> Прегледај и инсталираj... >> дугме "Прегледај". Отвориће се веб страница са додацима и можете изабрати онај који вам је потребан:

Anki – додаци

Кад кликнете на дугме „Info“, отвориће се страница додатка, са које треба да ископирате његов код и унесете у одговарајуће поље у Anki, да бисте га инсталирали.

Посебно је интересантан додатак за инкрементално читање, о коме више можете погледати ОВДЕ.

Свакако пробајте да повећате своје знање помоћу програма Anki. Трошећи минимум времена, за годину дана сигурно можете да савладате довољан број речи за основну комуникацију на неком језику.

Коришћење Anki на мобилном уређају

Да бисте учили карте на мобилном уређају, нпр. помоћу програма AnkiDroid (или на Google Play), који такође постоји на српском језику, потребно је да направите налог у веб верзији Anki, затим, да кликнете на дугме за синхронизацију у програму Anki и унесете своје податке: 

Anki – синхронизација

Даље, на мобилном уређају, у програму AnkiDroid кликните на дугме за синхронизацију, и све ваше карте ће бити пребачене на мобилни уређај са сликама и звуцима.

Пошто сте синхронизовали своју базу података, имаћете приступ свом обучавајућем материјалу из било које тачке света, па уместо досађивања у време путовања или слушања музике сумњивог квалитета, можете паметно искористити своје време и обогатити своје знање.
.

1 коментара :

sudski tumac za engleski jezik, је рекао...

Veoma koristan blog, hvala puno

Постави коментар