понедељак, 19. август 2013.

Anki – учење језика (интервалско понављање) (1)

Anki

Anki је је одличан, бесплатан програм за учење језика, тј за рад са картама за одложено, „интервалско понављање“ (spaced repetition) страних речи и постоји на српском језику. Многи људи траже начине за учење језика, а „интервалско понављање“ је један од најефикаснијих. То није нова метода, али је врло ефикасна и успешно се користи.

Одавно имам жељу да научим мало грчког и мало шпанског, а никако да се покренем у том смеру (недостаје ми време, новац, лења сам,…). Сад сам се договорила са собом да направим план и предузмем конкретне кораке. Тако сам се срела са програмом Anki, који ће ми помоћи. Поделићу са вама моја почетна сазнања о овом сјајном програму, можда и вама падне на памет да учите неки језик.

Према методи „интервалског понављања“, нове речи учите помоћу специјалних мнемокарата, на којима је са једне стране написана наша реч, а са друге реч истог значења, на страном језику. На почетку треба да се упознате са серијом карата (сами одређујете њихов број) и да се потрудите да запамтите што више речи. Затим, све карте треба да расподелите у неколико група (у зависности од степена у ком сте их запамтили). На пример, можете их поделити овако: „нисам запамтила“, „лоше запамтила“ и „запамтила“. Сада треба да одложите све карте и да се вратите на поновно учење тек кроз одређени интервал времена. Речи „нисам запамтила“ можете да поновите већ истог дана. Речима „лоше запамтила“ можете да се вратите следећег дана, а понављање речи „запамтила“ можете да урадите и кроз неколико дана. На тај начин, за годину дана, можете да научите више хиљада страних речи, трошећи на њихово учење мање од сат или пола сата дневно (тврде они који су пробали).

Интервалско понављање“ је важно, јер се на тај начин обезбеђује дуготрајно памћење речи. Кад се нова реч среће први пут, она се смешта у краткотрајуну меморију и кроз неколико дана се заборавља, ако се на њу више не обраћа пажња. Ако ту реч сретнете и следећег дана, сигурно ћете је запамтити боље. После 5-6 дана, приметићете да вам се брже појављује у мислима, а кроз још дужи интервал, закључићете да сте реч добро запамтили, ако не и заувек.

Anki је врло једноставан програм, а та једноставност омогућује да се користи за све језике. Он може да користи огроман број речника на свим језицима. При томе, речи на картама не морају бити само просто преведене, већ за њих могу бити објашњена разна значења, што је одлично за оне који се спремају за међународне испите и стране универзитете или који уче ускоспецијализовану терминологију из неке области. Осим постојећих речника, можете и сами правити своје речнике, где осим речи, можете уносити и питања са одговорима, као у квизу.

Такође, пошто Anki подржава слике и звук, реч можете илустровати сликом, а можете додати и звук, снимивши свој изговор или учитавши аудио датотеку са Интернета, са изговором професионалца (нпр. за своје карте можете учитати превод и изговор Google преводиоца, као и илустрацију Google сликама.

Инсталирање и избор језика

Инсталација програма је стандардна. Довољно је покренути инсталатор, чији чаробњак ће вас провести кроз инсталирање. По завршеном инсталирању, покрените програм. Први прозор је „прозор за избор језика“ сучеља програма. Изаберите Српски и кликните ОК.

У случају да програмер још није убацио превод на српски, можете га додати сами. Превод преузмите ОВДЕ. Предлажем да га убаците у бугарску фасциклу. Из бугарске фасцикле: Рачунар >> Program Files >> Anki >> locale >> bg >> LC_MESSAGES, избаците датотеку anki.mo, а уместо ње, убаците истоимену датотеку коју сте извукли из преузете архиве. Затим, у прозору за избор језика сучеља, изаберите Български и клините на дугме ОК:

Anki – учење језика

Овај прозор, за избор језика сучеља, појављјује се само при првом покретању и неће се појављивати при наредним покретањима програма, а без њега, нећете моћи да промените језик (ако вам случајно затреба).

Да би се „прозор за избор језика“ поново појавио, потребно је да избришете датотеку prefs.db (Documents/Anki/prefs.db). После брисања, при покретању програма, поново ће се појавити „прозор за избор језика“. После промене језика, треба поново да креирате профиле, које желите и даље да користите, а ако сте имали више профила, треба да креирате нове са истим именима. Све док користите исто име профила као и раније, Анки ће преузети датотеке од раније.

Прочитала сам о још једном начину, који ми изгледа елегантније, али га нисам испробала. Можда ће некоме затребати, па ћу га залепити овде:

If you're using Windows and are not familiar with the command prompt, you can accomplish this by editing the shortcut:
  1. Right-click on the shortcut and choose Properties.
  2. Select the Shortcut tab.
  3. Add -l <code> after the path to the program. It should now look something like "C:\Program Files\Anki\anki.exe" -l en.
  4. Restart Anki, making sure to use this shortcut instead of any others. You can keep as many different shortcuts around as you want, if you want to start Anki in different languages regularly.


Рад у програму

Програм може да се користи за рад са готовим комплетима мнемокарата, а можете га користити и као уређивач за ваше сопствене карте. Програм има неке своје појмове, са којима се треба упознати пре почетка рада:

Шпил (Deck) – скуп мнемокарата у програму. Шпил се састоји од карата, а осим текста, оне могу да садрже и слике. Свака карта има две стране: предњу (front) или лице (forward) и задњу (back) или наличје - обратну (reverse). По аналогији са мнемокартама у физичком облику, на предњој страни пише дефиниција, а на задњој одговор. За разлику од карата у физичком облику, при клику на дугме „Прикажи одговор“, можете да видите обе стране карте.

Прављење шпила карата
На почетку, у бази података програма, нема ни једног шпила карата. Да бисте их додали, имате неколико могућности: 

Anki – учење језика (интервалско понављање)

- да направите своје карте (дугме: Направи шпил, у главном прозору програма)
- да их увезете из текстуалне датотеке; при томе, у документу речи треба да буду написане у две колоне: предња и задња страна карте (дугме: Увези датотеку)
- да их преузмете са Интернета (дугме: Подели).

Наравно, најлакше их је преузети са Интернета (под условом да их је нека добра душа тамо оставила). Кликнувши на дугме „Подели“, доспевате у нови прозор, са списком доступних шпилова, за неке језике, на сервису програма. У поље за претрагу можете унети упит „serbian“ и појавиће се доступни шпилови за српски језик:

Anki – српски шпилови

Изаберите било који, који вам се допао (или више њих) и кликните „Info“, за почетак преузимања. После преузимања, покрените преузету датотеку и она ће се аутоматски учитати у базу података програма Anki. 

После учитавања шпилова карата, видећете их у главном прозору Anki, на картици Шпилови:

Anki – шпилови

Подешавња учења
У линији са називом шпила, са десне стране, налази се дугме и на њему мала стрелица. Кад кликнете на ту стрелицу, појавиће се мали падајући мени. У њему изаберите „Опције“:

Anki – опције

Отвориће се нови прозор, у коме можете да подешавате учење. Постоји неколико картица и на њима можете да задајете број обрађених карата у дану, да лимитирате време за одговор,...:

Anki – подешавање учења

Кад завршите подешавања, кликните на дугме ОК. После тога, можете да почнете изучавање карата, кликнувши на назив шпила. Отвориће се нови прозор, у коме видите неколико параметара и дугмади. На дну прозора се налази дугме „Опције“, преко кога отварате поново прозор за подешавања учења (у случају да желите да промените неку од већ  задатих поставки), а до њега је дугме „Додатно учење“, са још неколико опција:

Anki – учи сад

У средишњем делу прозора се налази дугме „Учи сад“. Кад кликнете на њега, покренуће се процес учења и приказаће вам се прва карта.

Почетак учења
У горњем делу карте ће се видите питање (предња страна), а да бисте видели задњу страну (одговор), потребно је да кликнете на дугме „Прикажи одговор“:

Anki – почетак учења

У доњој половини ће се приказати одговор, а на дну ће се појавити неколико дугмади, која ће вам омогућити да одмах сортирате ту карту за следеће понављање.

Ту постоји три нивоа памћења и за њих су задата фиксирана времена за следеће понављање. После клика на једно од та три дугмета, прелазите на следећу карту:

Anki – нивои памћења и времена

Искористите Anki. Програм је изванредан! У следећем посту ћу поделити још нека своја сазнања о уређивању и прављењу карата (чим се отарасим мајстора у кући!), а ако већ користите Anki, било би лепо да и ви поделите своја знања и искуства у коментарима испод (или у свом блогу/сајту).

Пронашла сам две странице о Anki на нашем језику. Погледајте их овде и овде.

4 коментара :

skola stranih jezika, је рекао...

Voleo bih da mogu da cujem taj jezik uzivo ali neznam nikog ko ga zna

Snelle је рекао...

Аааа, и ја бих:)

sem је рекао...

Bravo Snelle, ovo je super

Snelle је рекао...

Hvala, želim ti da uspešno iskoristiš Anki :)

Постави коментар