понедељак, 30. септембар 2013.

Google мапа у блогу

Google мапа у блогу
Google мапе омогућују да се лако у блог/сајт дода парче карте са ознаком одређеног места, као и шемa пута до означеног места. Ако блог/сајт користите у пословне сврхе, и такав део карте поставите нпр. на страницу „Контакт“ или „О нама“, та информација може људима да олакша, да стигну до вас.

У свом прегледачу Chrome пријавите се на свој налог Google, онда изаберите дугме „апликације“, а затим „Мапе“ (или у неком другом прегледачу идите на адресу: https://maps.google.rs и пријавите се на свој Google налог):

Google мапе

Ако немате Google налог, направите га, то је бесплатно. Кад уђете на страницу Мапе, упишите адресу, на којој се налази ваша локација (овде је уписана адреса Института за мајку и дете на Новом Београду), а затим, у падајућем списку изаберите у којем месту се та адреса налази:

Google мапа у блогу

На карти ће се одмах појавити ознака за уписану локацију:

Google мапа у блогу

Улица Радоја Дакића није велика, па је пожељно приказати пут до ње од неке прометније локације. Нпр. од општине Нови Београд (Булевар Михајла Пупина 167). Да бисте уписали адресу те прометније локације, кликните на дугме „Прикажи упутства“, у поље „А“ упишите адресу прометне локације, изнад изаберите да ли је то пут за аутомобиле или пешаке, и на крају, кликните на плаво дугме „Прикажи упутства“:

Google мапа у блогу

На карти ћете видети предложени пут. Ако вам се маршрута не допада, можете је мењати, тако што ћете превлачити линије и направити жељену путању:

Google мапа у блогу

После „цртања“ жељене маршруте, клините на дугме „Веза“:

Google мапа у блогу

Појавиће се искачући прозор. У њему кликните на опцију „Прилагодите мапу и погледајте како би изгледала на вашој веб локацији“:

Google мапа у блогу

Прилагодите величину вашим потребама, тј. задајте жељену ширину и висину карте. Ако не видите цео пут, преко дугмета минус удаљите карту, тако да  цео пут буде приказан. Такође, и преко осталих дугмади подесите лепо приказ према својој жељи:

Google мапа у блогу

Испод ове карте, налази се HTML код, који треба да копирате и ставите у свој блог/сајт, на жељено место:

Google мапа у блогу

Тако сте, уз мало труда, постали још доступнији:)
.

0 коментара :

Постави коментар