петак, 27. септембар 2013.

Google rođendan, logotipi, doodles i uskršnja jaja

google rođendan
Google danas slavi svoj 15-ti rođendan. Srećno mu bilo! Zvaničan rad kompanije se računa od 1998 godine. Google je razvio i razvija mnoge korisne servise. Tokom prethodnih 15 godina, koristio je nekoliko logotipa:

google logotipi

U praznične dane, u dane rođenja poznatih ljudi, velikih događaja i sl., Google u pretraživaču menja svoj logotip na takozvane doodles tj. dudlije (doodles – mašinski crteži, škrabotine, nemarno crtanje, karakuli), koji predstavljaju ilustracije, animacije ili male igre, koje se odnose na date događaje. Oni se prikazuju dan-dva, a onda odlaze u skladište i mogu se pogledati na adresi: google.com/doodles

Do danas je napravljen veliki broj dudlija (preko 1000). Njih pravi grupa ilustratora i inženjera Googlea, trudeći se da nas potsete na interesantne godišnjice, spomenike kulture, događaje (npr. u vreme XXX letnjih olimpijskih igara svaki dan se pojavljivao dudli sa novom vrstom sporta)... Među dudlijima postoje oni koji se pojavljuju u celom svetu, kao i oni, koji se pojavljuju samo u konkretnim zemljama (npr. dan državnosti neke zemlje).

Takođe, u vreme praznika, Google menja svoj logotip za praznične dudlije: Nova godina, Dan svetog Valentina, Dan Zemlje,... a prazničnim dudlijem obeležava i svoje rođendane, kao i ovaj danas - na stranici pretrage možete "omlatiti" bombone:). Evo nekih vrlo interesantnih dudlija:

* U čast datuma rođenja Lesa Pola, 2011 godine su napravili gitaru. Možete da se zavabite i na njoj nešto odsvirate na ovoj adresi: 

* Na ovoj adresi možete da se upoznate sa izumom Alana Turinga, njegovom mašinom za slagalice:

* U čast godišnjice rođenja Roberta Muga, pionira elektronske muzike, Google je napravio dudle sintetizator, na kome možete svirati i vršiti razna podešavanja: 
* A dudli je zaslužio i vanzemaljac iz Rozvela:


google uskršnja jaja

Takođe, Google ume na razna mesta da ubaci neke skrivene zanimljivosti, poznate kao „uskršnja jaja“. O par njih sam pisala u članku „Google uskršnja jaja“, a evo još nekih:

1. tilt – ukucajte ovu reč u liniju za pretragu i videćete kako će se stranica iskriviti

2. do a barrel roll – kad ovo ukucate u liniju za pretragu, počinje „vrtoglavica“ stranice

3. mrdoob.com/projects/chromeexperiments/google_gravity/  - klikom na ovu adresu, videćete kako će nastati nered na stranici za pretragu i počeće da padaju slova; možete mišem da podižete reči na gore, kao da ih bacate po vazduhu

4. Ovo je iz kineskog Googlea:  google.com.hk/intl/zh-CN/landing/shuixiaKad upišete nešto u liniju za pretragu, pojaviće se slike te pretrage, koje padaju u vodu. Povlačenjem slika mišem, možete praviti talase i žonglirati linijom za pretragu, kao splavom.

.

0 коментара :

Постави коментар