четвртак, 14. новембар 2013.

Уредите своје слике у мрежи Google+

кључ
У мрежи Google+ постоји уређивач слика. Уређивач је једноставан, а у исто време пружа сасвим довољно могућности просечном кориснику рачунара, да измени и дотера своје слике и учини их бољим и привлачнијим.

Наравно, изменe треба да вршите у прегледачу Google Chrome. У свом Google+ налогу изаберите опцију „Слике“:

слике у  мрежи Google+

Отвориће се ваше слике у виду малих сличица, а изнад њих ћете видети опције: Истакнуто, Слике, Албуми, Још,... Пронађите слику, коју желите да измените и кликните на њу.

Слика ће се отворити у пуној величини. Изнад слике, у горњем реду, налази се неколико  опција и иконе, помоћу којих можете слике да опсечете, ротирате, увећате и избришете.

Међу опцијама, видећете опцију „Измени“. Кликните на њу и сачекајте да се уређивач учита, тј. да се учитају алатке, помоћу којих ћете вршити измене:

измени слике

После учитавања, у десном, бочном панелу, појавиће се велике иконе (сличице) са натписима, који јасно говоре које врсте алатки ћете моћи да користите, ако кликнете на ту икону. Кликните редом на иконе и испробајте различите групе алатки:

Аутоматско побољшавање – ова функција се користи за промену општих параметара слике: осветљеност, контраст, засићење, сенке,... Оваква побољшања ће добро доћи за слике које сте направили мобилним телефоном или неким лошијим апаратом. 

Кад изаберете опцију „Аутоматско побољшавање“ (тј. кликнете на дугме „Прилагоди“), појавиће се омогућене измене из те групе. Изнад самих функција за измену, налази се дугме „Укљу/Искљ“. Прво кликните на њега, да бисте активирали функције, а затим приступите њиховим изменама (померајте клизаче лево/десно). Ако вам се добијени резултат не допада, можете да откажете учињене измене.

дугме укључи/искључи

Група: Основна прилагођавања

Подешавање слике – кликните и видећете неколико сличица. Када станете мишем на сличице, појавиће се натписи. Кликните на неку од сличица и клизачи ће се за такву сличицу аутоматски поставити у одговарајући положај. Додатно их можете померити према жељи.
Селективно подешавање – појавиће се опције за избор контролних тачака. Кликните на плус, па додајте контролну тачку на слици, те слику измените само на тим деловима.
Детаљи – опције за изоштравање слике
Опсецање и ротирање – као што и пише, опције за опсецање слике и ротирање

Група: Креативна прилагођавања

У овој групи се налазе различити филтери. Неки од њих су потпуно оригинални и на веома једноставан начин можете лепо да дотерате своје слике и учините их лепшим, необичним, изазовним, додате им оквире, замутите поједине делове, а друге фокусирате,...

Филтери се лако користе и прилагођавају (само се померају клизачи и прати промена на слици), што омогућује и корисницима који нису вични раду у уређивачима слика, да своје слике заиста учине занимљивим.

Програмери најављују додавање и других опција за измену слика. Додате опције и њихова објашњења можете пратити и упознавати на званичној страници Измена слика.
.

2 коментара :

Анониман је рекао...

Овај алат је одличан, али од пре месец или два постоји проблем учитавања алатки. Ја користим XP OS, али видим и да неки са новијим OS имају исти проблем.

Snelle је рекао...

Пробах алатке и данас, али нисам уочила никакав проблем. Све су то нове функције, па вероватно повремено постоје неки проблеми док се све не стабилизује.

Постави коментар