субота, 23. новембар 2013.

Blogger у интерактивном систему Google

blogger
Blogger је блог платформа компаније Google. Сервиси компаније Google чине један интерактиван систем или, како се то обично каже: „умеју да раде заједно“.

Интерактивност система (од лат. inter — наизменично или једно у односу на друго) је принцип такве организације система, при којем се циљ достиже разменом информација између елемената у систему. Стварајући и купујући потребне сервисе, Google је направио напредан интерактивни систем, и захваљујући томе, један број његових производа има предност у односу на друге сервисе, са истом наменом и функционалношћу.

google interaktivnost

Недавно је Ненад, који на Blogger-у води одличан пословни блог „Аутошкола Павлин“, поставио питање које је везано за ту тему. Тачније, питање је било: „Да ли могу на Blogger да учитавам датотеке са документима, које читаоци преузимају (тестови за вожњу)?“

Многи корисници, који имају блог на платформи Blogger, нису довољно упућени у могућности тако напредног интерактивног система какав нуди Google, а који им омогућује да направе веома квалитетне и интересантне блогове. Помоћу једног од новијих сервиса, сервиса Google+, ова компанија сваким даном унапређује тај интерактивни систем и чини га још функционалнијим.

Blogger задржава своју независност, као платформа за блогове. Власник блога може да приступи његовом коду и да га по жељи мења, али он је и прилично добро интегрисан са другим Google сервисима. Власници блогова на  Blogger-у, од  Google сервиса најчешће користе:

picasa

Picasa веб албуме (Google+ Слике) - где се чувају слике из блога на Blogger-у.



youtube

YouTube - видео хостинг, на коме се чувају филмови корисника.



google plus

Google+ - друштвени центар, из кога се за Blogger користе:


  • гаџети: дугме +1, икона Google+ и Пратиоци
  • помињање корисника Google+ у чланцима блога (+Саша Стефановић)
  • аутоматско постављањe постова из блога на страницу Google+
  • коментари Google+, што даје одличну могућност да се прати активност коментара у посту, као и на +страницама оних читалаца, који су поделили пост
  • објављивање статуса Google+ на страници блога,....

Међутим, за блогове на Blogger-у, веома корисни могу бити и следећи Google сервиси:


google disk
Google диск је складиште датотека за Blogger. То је облак, у коме корисници добијају велики простор (15 GB). Истовремено, он поседује моћан уређивач различитих врста докумената, која се, осим лаког дељења, могу и уграђивати у блог: упутства, таблице, графици, распореди, анкете,... (погледајте: Google диск – ефикасније коришћење). Такође, има и одличну функцију заједничког рада са поделом права и ограничењима доступа. Google диск омогућује корисницима и заједничко писање чланака на блогу, без давања права приступа блогу.

google grupe
Google групе су групе и истовремено веома функционални форуми, који се лако могу уградити на странице блога на Blogger-у и тако остварити непосредна комуникација са читаоцима. За форум се, као и за све производе Google, могу користити профили Google+, а корисницима се нуди и одличан панел за управљање форумом.

google sajtovi
Google сајтови су независан сервис и имају много више функција од Blogger-а. Од њих, блогови на Blogger-у могу да „позајме“ неке корисне функције:

  • власници блогова могу на Google сајтовима да направе архиву датотека, које деле са другим корисницима (погледајте чланак: Зашто вам треба Google сајт?)
  • могу се правити странице доступне само одређеним корисницима (сваки корисник може да направи онолико сајтова, колико жели)
  • сајтовима се може придружити било који поддомен свог домена; нпр. ако ваш блог на Blogger-у има домен mojblog.rs, онда сајт на Google, који му „позајмљује“ функције, може да се зове arhiva.mojblog.rs и на том сајту, у затвореним одељцима можете чувати информацију за себе, а у отвореним одељцима за читаоце...

google analitika
Google Аналитика  и Adsense су веома корисни Google сервиси и  са Blogger-ом имају посебно тесну и дубоку интеграцију...

.

0 коментара :

Постави коментар