среда, 22. фебруар 2012.

Зашто вам треба Google сајт?

3w
Три читаоца мог блога су предложила да напишем опширнији чланак о Google сајтовима. Писала сам о њима као о месту за чување датотека у чланку Складиштење датотека за преузимање, без детаљнијег описа уређивача сајта. 

У суштини, ту и нема много да се дода, јер је све на српском и једноставно треба започети и ићи корак по корак, а сигурна сам да то MOГУ СВИ који ово читају.

Али, интересантно је да Google сајтови пружају одличне могућности, а да се код нас те могућности скоро уопште не користе и зато ћу прво у неколико тачака навести неке њихове предности:
онлајн

1. Сигуран Домаћин: Домаћин таквог вашег сајта је Google. Знате да при коришћењу других хостинга често постоји могућност затварања сервиса. Кад је у питању Google, то се сигурно неће десити.

2. Монетизација: На сервису постоји могућност подешавања доступа корисника, што вам омогућује да направите сајт само за изабрану групу корисника. А шта ће вам то? Па, то је одлична могућност да организујете курсеве или лекције, којима приступ има само одабрана публика и на тај начин нешто зарадите. Нпр. видела сам како је на Google сајту организован платни курс за прављење накита: полазници се пријављују и уплаћују на рачун месечни износ за похађање курса (курс се рекламира у Google огласима и у неколико блогова); после упате, добијају могућност приступа Google сајту. У сајт је интегрисан Календар, тако да се лепо види распоред лекција. Лекције су у виду чланака и кратких филмова, где се објашњава и практично показује шта и како треба радити,... То је жив сајт, који стално привлачи одређену врсту публике, а власник успева да уновчи своје знање. Таквих сајтова можете имати неограничен број и од свог хобија или онога што добро знате, можете направити неки стални извор прихода (можда то неће бити велики приход, али ви ћете радити оно што вам се допада и бићете задовољни).

3. Други сервиси Google: Сервиси Google одлично раде заједно, тако да ћете у свој сајт моћи да интегришете и све друге сервисе Google: можете на сајт да поставите слике из Picasa, Календар, огласе AdSense, дијаграме из Google Докумената, карте из Google Maps, филмове и плеј-листе из YouTube, чат, видео комуникацију путем хангоута... и тако можете да направите необично жив и користан сајт.

Да ли се пробудио ваш предузетнички дух?:)
у-природи

Прављење сајта је веома једноставно. Потребно је да се пријавите на овој страници својим налогом Google (или да направите налог, ако га већ немате). Добијате 100МБ простора, а ваш сајт може имати неограничен број страница. Добијате адресу овог облика: https://sites.google.com/site.ваш-назив  (по жељи, можете сајт преместити на свој домен).

После пријављивања на горњој страници, прелазите на прављење сајта: уписујете назив сајта и бирате тему, тј. изглед сајта (касније ћете моћи да је мењате по жељи). Такође, подешавате параметре доступа на Још опција (писала сам о томе у чланку  Складиштење датотека за преузимање ) и кликнете на дугме Направи.

сајт-направи

Одрадивши поменуте кораке, направили сте сајт и преостаје да га попуните жељеним садржајем.
На почетној страници сајта, у горњем десном углу кликните на стрелицу на дугмету Још и изаберите опцију Управљај сајтом. У списку са леве стране ће се појавити разне опције, помоћу којих можете: додавати и уклањати странице (Странице), додавати и уклањати разне врсте датотека (Прилози), мењати изглед сајта (Шаблони странице), додавати скрипте (Apps Scripts), подешавати приказивање огласа (AdSense), мењати право приказа и уређивања сајта (Дељење и дозволе) итд.

Уређивач страница није ништа сложенији од обичног текстуалног уређивача и не би требало да имате икаквих проблема. Једноставно, пишете свој текст, убацујете везе и слике, примењујете форматирање по жељи, убацујете таблице,..., укључујете друге сервисе Google. Уређивач вам пружа сасвим довољно могућности, а ако умете да пишете html код, можете додати и нешто чега ту нема.

сајт-изглед

Надам се да ћете покушати и направити интересантне пројекте. Биће ми драго ако будете желели да о вашем успеху напишем чланак у овом блогу. Желим вам успех!:)
.

4 коментара :

Stefan је рекао...

Eh sećam se da sam baš ovaj Google-ov servis koristio da napravim svoj prvi sajt :) Tad nisam ni znao kako sajtovi funkscionišu i kako se prave. Sad taj moj prvi sajt je negde "izgubljen" ili obrisan jer je prošlo par godina :D
Ali nije loša alatka za one kojima ne treba mnogo.

Snelle је рекао...

Nije uopšte loša alatka. A možeš da napraviš kakav hoćeš sajt, jer možeš i sam da ubacuješ kod.

MMINER је рекао...

Postovanje Snelle
Kako funkcionise optimalizacija sajta, racunam posto je google da moze da se dobro kotira. Blog koji sam davno napravio po Vasim upustvima zauzima prva 5 mesta racunajuci u YouTube.

Snelle је рекао...

Zdravo :)
Ista je stvar kao i sa blogom: sam moraš da optimizuješ slike, linkove, preglednost,... To je potrebno, ali nije dovoljno. Moraš da imaš interesantan sadržaj i solidnu posetu. Tek tada će Google dobro da oceni sajt.

Постави коментар