петак, 24. фебруар 2012.

OS u oblacima - ZeroPC


pc
Oblaci omogućuju da sve svoje „nosite“ sa sobom, uključujući i OS. U ZeroPC ulogu programa igraju internet servisi, a ulogu diska imaju internet skladišta podataka. 

zeropc

Da bi započeli rad, potrebno je da napravite svoj nalog (ili iskoristite nalog iz neke od društvenih mreža). Zatim, dospevate u okruženje slično kao u Windows. Tu je Radna površina, datoteke, fascikle, korpa za otpatke, ekranski taster Start,... Sledeći posao vam je uključivanje vaših internet servisa. Za taj posao postoji Accounts Manager. U ovom trenutku možete uključiti: Google, Twitter, Facebook, Dropbox, SugarSync, Evernote, Picasa, Box.net, Flickr, Instagram, , SkyDrive i spisak se stalno širi.

servisi-oblaci

Vaš prostor na „disku“ je zbirni prostor svih servisa, koji su uključeni u vaš OS, a podaci iz svih servisa su raspoređeni po vašim fasciklama i pomoću menadžera datoteka možete njima upravljati na uobičajen način: kopirati, brisati, premeštati iz fascikle u fasciklu,...

oblaci-zajedno

ZeroPC ima i neke već ugrađene programe: za slike - Picture Viewer, za muziku - Audio Player, za video - Video Player, za rad sa dokumentima i tekstom – Google Dokumenta. Možete istovremeno raditi sa više datoteka i pri tome je nebitno u kojim servisima ih čuvate. 

U ZeroPC možete i pretraživati svoje podatke, koje čuvate u različitim oblacima, a možete i videti u kojoj meri su vam oblaci popunjeni. Za taj posao postoji specijalni program Cloud Dashboard. 

analiza-podataka

A kakav bi to OS bio bez svog programa za ćaskanje? Naravno, i on je prisutan, a tu je još i jednostavan uređivač teksta, poštanski klijent i čak pregledač Interneta! (Neobično izgleda pokretati virtuelni pregledač u pregledaču.)

ZeroPC ima i platnu varijantu, mada je mnogim korisnicima sasvim dovoljno i ovo što pruža besplatna. U svakom slučaju, veoma je zgodno da imate pod rukom sve što vam se nalazi u različitim servisima na Internetu i zato mi se čini da ovaj projekat ima dobru perspektivu.
.

0 коментара :

Постави коментар