среда, 22. фебруар 2012.

Kako reći blogeru hvala?

zahvalnost
Čitamo blogove zato što želimo da saznamo neku korisnu informaciju ili da se zabavimo. Kad smo zadovoljni pročitanim, osećamo zahvalnost ka autoru i imamo želju da to nekako iskažemo. I dolazimo do pitanja, koje je meni ovih dana postavio jedan čitalac: Na koji način zahvaliti autoru bloga?

Postoji nekoliko dobrih načina:
hvala

1. Komentari: Odličan i rasprostranjen način da zahvalite autoru, je da napišete interesantan komentar. Naravno, komentar treba da se odnosti na temu članka. Pisanjem komentara podstičete diskusiju, a to dobro utiče na posećenost bloga.

2. Veza: Ako imate svoj blog, postavite u njemu vezu do bloga autora kome ste zahvalni ili postavite vezu u članku u kome ćete taj blog pomenuti. Npr. ja sam zahvalna Saši za univerzalni dodatak za YouTube, koji možete naći u njegovom članku: Najbolji dodatak za Youtube.

3. Referalna veza: Pročitali ste dobar članak o interesantnom Internet servisu (npr. ovde o Dropbox), koji vam treba i autor članka vam predlaže da se registrujete preko njegove referalne veze. Učinite to obavezno, a sistem će sam nagraditi autora.

4. RSS: Potpišite se na RSS autora koji vam se dopada. Na taj način ćete uvek biti u toku sa novim člancima autora, a takođe, povisićete njegovo samopoštovanje, što će ga motivisati da nastavi sa pisanjem.

5. Kliknite na oglase: Većina blogova ima neke oglase, najčešće od Google-a. Kada vidite te oglase, kliknite na njih. Ti oglasi, u većini slučajeva, odgovaraju temi bloga, pa možda saznate i nešto dodatno. To je samo minut-dva vašeg vremena, a bloger dobija par dinara od oglašivača (bar da skupi za jedan novi miš godišnje☺).

6. Društvene mreže: Možete vezu do bloga koji vam se dopada postaviti među svoje obeleživače u društvenim mrežama i na taj način pomoći autoru da ga promoviše.

7. Predložite temu: Ponekad autoru bloga nedostaje inspiracija za novi članak (možda je u nekoj dubiozi, možda...). Predložite mu temu koja vas zanima, a koja se uklapa u koncepciju njegovog bloga. Npr. Boban je na pitanje: Šta je šablon posta? - napisao odličan članak Šablon posta.

8. Lična iskustva: Ako ste, prema savetu autora, nešto uradili i imate svoje iskustvo, predložite blogeru da objavi to vaše iskustvo. To je novi članak, koji će bloger rado prihvatiti, a takođe, pomoći će mu da promoviše svoj blog. 

9. Doniranje: Na nekim blogovima ćete videti ponudu da donirate bilo koju sumu za dalji razvoj projekta. Ako ste u mogućnosti i zahvalni ste blogeru, uradite to (verujte da je to bolje dobročinstvo, nego da dajete novac onima, koji ga traže na ulici).

Ovaj spisak nije potpun i biće mi drago da od vas čujem i druge varijante zahvalnosti blogeru.
.

6 коментара :

Unknown је рекао...

I blogger kog si linkovala prati tvoj blog i zahvaljuje ti se na zahvaljivanju :)

Snelle је рекао...

Nije teško biti fin:)

Milan је рекао...

Odličan tekst Snelle. Mislim da si sve rekla....

Stefan је рекао...

Da, to je to. Kad pogledam statistiku jednog posta na mom blogu, vidim da je taj post pročitalo više hiljada ljudi a nema ni jedan komentar.
Ja ni ne tražim da mi sad svi komentarišu tipa: hvala, super, cool.. itd. Dovoljno mi je saznanje da je taj post nekom koristio i da je nešto naučio. :)

Ali ovo što stoji pod brojevima bi svakako dobro došlo :) Bar da kliknu Lajk (like) ako im se post svidi :)

Snelle је рекао...

Hvala Stefane, eto i desete tačke: "lajkovanje" i "plusovanje".
Izgleda da oni koji čitaju naša uputstva smatraju da nama ne treba podstrek i da smo mi van običnih ljudskih emocija, što je velika zabluda:)

Misko Polomac је рекао...

Hvala :)

Постави коментар