понедељак, 20. фебруар 2012.

Skladištenje datoteka za preuzimanje

sajt-google
Dva čitaoca su postavila pitanje ovog tipa: 
Kako u blog (Blogger) da učitam datoteku? 
Kako da napravim, da ljudi samo kliknu na vezu i odmah pokrenu prezimanje datoteke?

Kad su u pitanju video datoteke, svi znaju kako da koriste YouTube, a kad su u pitanju datoteke slika, navikli su da koriste Picasu (možete preuzeti e-knjigu o Picasi).

Kad su u pitanju druge vrste datoteka, preporučujem još 2 servisa Google, gde te datoteke možete učitati i dobiti direktne veze za preuzimanje. To su Google Sajtovi i Google Dokumenta.

Zašto predlažem Google servise, a ne neke poznate servise za deljenje datoteka? Ima više razloga. Evo nekih: veze su direktne i čitaoci preuzimaju datoteke bez napuštanja vašeg bloga, Google servisi umeju da rade zajedno, vaše datoteke su sigurno uskladištene i neće nikuda nestati niti će isteći vreme njihovog čuvanja, pri preuzimanju se neće pojavljivati gomila dosadnih reklama i iskačućih prozora,...

učitavanje

Google Sajtovi je besplatni Google servis, na kome možete praviti i čuvati svoj sajt. Pogledajte članak: Zašto vam treba Google sajt?
A, ako vam ne treba sajt, ako vam je dovoljan blog, možete registrovati sajt samo da bi na njemu čuvali datoteke za vaš blog. Na jednom sajtu imate 100MB prostora za skladištenje datoteka, a možete imati neograničen broj Google sajtova.

Google sajtovi su na srpskom i nema potrebe da ulazim u „sitna crevca“. Navešću samo neke osnovne korake. Google Sajtove ćete pronaći u vašoj Google traci sa alatkama. Kliknite na strelicu pored opcije Još i u padajućem izborniku izaberite opciju Sajtovi:

sajtovi

Na stranici koja se bude otvorila, predložiće vam da se prijavite na svoj Google nalog i napravite Sajt.

prijava

Na sledećoj stranici upisujete naziv svog sajta, birajući kako će izgledati njegova URL adresa. Dizajn i druga podešavanja možete podešavati i kasnije, a obratite pažnju na dopunska podešavanja. Obavezno izaberite opciju: Deljeno sa svima na svetu. U slučaju da ne izaberete tu opciju, vaše datoteke neće svima biti dostupne za preuzimanje. Zatim, klknite na dugme da napravite sajt. 

Čestitam! Postali se ponosni vlasnik Google Sajta (u slučaju da je nešto pošlo naopako, najverovatnije da je naziv koji ste odabrali za svoj sajt već zauzet; potrebno je samo da izaberete drugi naziv).

Odmah dospevate na glavnu stranicu svog sajta. Pošto će sajt služiti samo za skladištenje vaših datoteka, nije neophodno da podešavate druge parametre: temu,... U gornjem desnom uglu se nalazi dugme Još. Kliknite na njemu na malu strelicu i u padajućem izborniku izaberite opciju Upravljaj sajtom:

upravljaj-sajtom

U spisku sa leve strane, zanimaju vas dve opcije: Prilozi i Deljenje i dozvole

deljenje-prilozi

Deljenje i dozvole: kliknite i podesite Ko ima pristup. Kliknite na opciju Promeni i obeležite Svi sa vezom i onda Sačuvajte

pristup

Prilozi: izabravši u spisku sa leve strane opciju Prilozi, videćete dugme Otpremi. Kliknite na to dugme. Pojaviće se iskačući prozor, u kome treba da izaberete u svom računaru datoteku, koju ćete učitati u skladište na svom sajtu:

otpremi

Vaša datoteka je otpremljena i uskladištena na vašem sajtu. Desno od naziva datoteke videćete dve veze: Prikaži/Preuzmi. Kliknite desnim mišem na Preuzmi. U padajućem izborniku izaberite Kopiraj adresu veze. Na taj način ste kopirali adresu datoteke u privremenu memoriju vašeg računara i možete je na uobičajen način nalepiti gde god želite (kliknuvši desni klik i izabravši opciju Paste (Nalepi) ili koristeći prečicu Ctrl+V):

kopiraj-vezu

Nalepljenu vezu možete još malo da uredite. Evo kako ona izgleda: 


U njoj obrišite sve što se nalazi posle znaka pitanja. Tako će se veza završavati na tip datoteke i izgledaće bolje:

.

2 коментара :

Milan је рекао...

Ovo je odlicno.....nisam ranije koristio ove mogucnosti, sada sam se registrovao, pa ako nekad zatreba...znam sta da radim....pozzz

Zoran Mihailo Pisković је рекао...

Izvanredno i čarobno....Ove informacije sam upravo trebao
Zoran Mihailov Pisković-S poštovanjem,

Постави коментар