субота, 15. март 2014.

Google образовање - Oppia и стипендије за девојке

Oppia - платформа за интерактивну обуку
Oppia је специјална мрежна платформа за прављење интерактивних лекција, које служе за стицање нових знања и савладавање различитих навика. Платформу је недавно покренуо Google. Пројекат је отвореног кода и циљ пројекта је да интерактивна обука постане лака за сваког човека.

Да би неко од корисника у сервису Oppia направио лекцију, није потребно техничко знање нити знање програмирања, јер се све обавља у интуитивном графичком уређивачу лекција. Тзв. „истраживања“ (explorations) може да ствара један човек или група људи и она служе за обуку других људи („истраживача“) по целом свету. „Истраживања“ су доступна преко сучеља веб ресурса и може их правити било који корисник. Да би направио своје сопствено „истраживање“, корисник треба да се региструје на платформи и да погледа специјални, обучавајући видео, у коме се објашњава принципа рада платформе.

Oppia - нова платформа за обуку

За сада су „истраживања“ (explorations) у Oppia подељена на пет категорија: физика, математика, програмирање, језици и географија. Корисници одговарају на одређена питања из тих области.

Google објашњава да Oppia моделује виртуелног наставника, који задаје одређена питања, на која корисник „истраживања“ (exploration) треба да одговори. Зависно од одговора „истраживача“, виртуелни наставник одлучује како ће се даље одвијати обука – да ли се треба удубљивати у материју или изнети ученику нешто ново. Google наглашава да је Oppia паметан систем који има повратну везу са учеником и који не приказује само питања рангирана по сложености, већ се и труди да оцени постојеће знање особе и да на основу тога направи даљу стратегију обуке. Нпр., ако ученик не реши тачно постављене задатке, програм ће га вратити на претходни ниво и објаснити где је била грешка...

Google посебно истиче да је стварно онлајн образовање нешто више од обичаног тематског зборника текстова и аудио и видео снимака. Представници Google-а сматрају да је повратна веза са ученицима кључни процес у интерактивној обуци и да „човек не може да научи да свира само гледајући видео, у коме то ради неки виртоуз“.

„Истраживања“ могу да се уграде и у било коју HTML страницу, тј. на било који сајт. Oppia даје и добар приказ статистике, према којој се могу побољшавати направљене лекције.

Google рекламира сервис Oppia, али наводи да то није производ Google-а, што вероватно значи да се убудуће неће много бавити тим сервисом и да ће га углавном препустити корисницима.


Google стипендира техничко образовање девојака

Google образовање - стипендије за девојке

Google подржава и светску тенденцију за изједначавање полова, и има свој програм за додељивање стипендија девојкама у области рачунарских и техничких наука (The Google Anita Borg Memorial Scholarship: EMEA). Стипендије су 7000 евра и додељују се за образовање у било којем месту на планети. Такође, успешне стипендисткиње добијају и позиве у једно од великих представништава Google-а на специјалне семинаре, обуке и сл.

Осим Google-овог, постоје и други, специјални и посебни програми на неким универзитетима за стипендирање жена. Ево неких: Faculty for the Future, Margaret McNamara Memorial Fund, Zonta International, QS Duisenberg School of Finance, EDHEC, IE Business School.

Пријавите се и покушајте! Желим вам велики успех:)

Ако сте похађали или знате неке друге програме са могућим стипендијама, будите добри па напишите нешто о томе испод у коментарима и тако допринесите ширењу корисних информација у нашој заједници.
.

0 коментара :

Постави коментар